Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Import

V. NOVOTNÝ: MZ SR ohrozilo životy ľudí, zodpovedná je Z. Zvolenská

Z mimoriadnej schôdze NR SR 24. októbra 2013 v Bratislave. Poslanci na schôdzi žiadajú prerokovať návrh skupiny poslancov NR SR na vyslovenie nedôvery členke vlády SR Zuzane Zvolenskej (na snímke vpravo), poverenej riadením Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky. Na snímke vľavo poslanec Viliam Novotný z klubu SDKÚ-DS. Foto: TASR/Michal Svítok

Návrh na vyslovenie nedôvery ministerke podali poslanci naprieč opozičným spektrom.

Bratislava 24. októbra (TASR) - Výberová komisia ministerstva zdravotníctva mohla zabrániť päťdňovému výpadku záchranného systému na Slovensku. Keďže to neurobila, zanedbala svoje povinnosti. Počas výpadku záchraniek zomrela žena. Priamu zodpovednosť za to má ministerka Zuzana Zvolenská (nominantka Smeru-SD). Počas mimoriadnej parlamentnej schôdze k návrhu na odvolanie šéfky rezortu zdravotníctva to povedal dnes podpredseda SDKÚ-DS Viliam Novotný. Poukázal aj na to, že na Slovensku odstupovali ministri, aj keď neboli za niektoré situácie priamo zodpovední.

"Pacientka nedostala šancu dostať sa k špecializovanej liečbe skôr. Zlyhanie ministerstva zdravotníctva je neospravedlniteľné. Ministerstvo hrubým zanedbaním povinností ohrozilo zdravie a životy ľudí. Zodpovednosť za to nesie ministerka Zvolenská," vyhlásil Novotný. Poukázal, že napríklad Tibor Šagát odstúpil z postu ministra zdravotníctva po tom, ako usúdil, že slovenské zdravotníctvo neurobilo pre vtedajšieho prezidenta SR Rudolfa Schustera dosť. Juraj Liška zas podľa Novotného odišiel z funkcie ministra obrany po páde lietadla s vojakmi v Hejciach.



Novotný tvrdí, že ani jeden z nich nebol priamo zodpovedný za tieto udalosti. "Odstúpili, lebo cítili morálnu zodpovednosť," zdôraznil s tým, že Zvolenská nemá len morálnu zodpovednosť. "Jej ministerstvo zanedbaním povinnosti ohrozilo životy a zdravie ľudí," vyhlásil Novotný. Opozičný poslanec si uvedomuje, že opozícia nemá dosť hlasov na odvolanie Zvolenskej, očakáva, že ju poslanci Smeru-SD podržia. Napriek tomu žiada o jej odvolanie.

Návrh na vyslovenie nedôvery ministerke podali poslanci naprieč opozičným spektrom. Dôvodom je kauza dvoch staníc záchranárskych vrtuľníkov v Bratislave a Trenčíne, ktoré päť dní nelietali, keďže nebolo ukončené výberové konanie. Opozícia ministerku viní z toho, že v tomto čase nebol na Slovensku riadne zabezpečený záchranný systém. Poukazuje tiež na prípad 39-ročnej ženy, ktorá prišla o život po dopravnej nehode, pri záchrane ktorej vrtuľník nezasahoval.

Premiér Robert Fico (Smer-SD) už vyhlásil, že Zvolenská má jeho plnú dôveru. Mimoriadnu schôdzu považuje za míňanie času a "hnusné divadlo". Jeho vláda tiež prijala uznesenie, že na vyslovenie nedôvery ministerke dôvod nevidí. Dôvod na svoje odvolanie nevidí ani Zvolenská.