Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Import

Novozámčania dodržujú svoj sľub z roku 1810

Foto: TASR

K najnavštevovanejším pútnickým miestam Slovenska patrí bazilika v Šaštíne. Obyvatelia mesta Nové Zámky nechýbajú ani jeden rok

Nové Zámky 4. septembra (TASR) - K najnavštevovanejším pútnickým miestam Slovenska patrí bazilika (basilica minor) Panny Márie Sedembolestnej, hlavnej patrónky Slovenska v Šaštíne – Stráže, ktorej pôvod siaha až do roku 1736. Počas pútí, ktoré sa tu každoročne konajú, toto miesto navštívi niekoľko desiatok tisíc turistov. Obyvatelia mesta Nové Zámky nechýbajú ani jeden rok. V roku 1810 si obyvatelia mesta dali záväzok, že púť budú navštevovať každý rok v čoraz vyššom počte.

Aká bola motivácia tohto sľubu?

Dňa 9. mája roku 1810 okolo 14-tej hodiny v dome Jána Kissa vypukol požiar, ktorý sa vplyvom silného vetra rozšíril aj na ďaľšie objekty. V priebehu krátkeho času bolo takmer celé mesto v plameňoch. Požiar zničil 216 obytných domov a niekoľko mestských inštitúcií. Plameň zničil aj mestský archív nadchádzajúci sa v budove Mestského úradu, poškodil aj kostoly. Popolom zľahol aj farský úrad a v ňom aj knižnica Antona Bernoláka. Anton Bernolák bol v tom období dekanom rímskokatolíckeho farského kostola. Novozámčania si mysleli, že katastrofa bola Božím trestom, preto si dali zväzok každým rokom usporadúvať spoločnú púť do Šaštína. Už nasledujúcej púte sa zúčastnilo vyše tisíc obyvateľov mesta – niektorí na púť išli pešo, iní rôznymi dopravnými prostriedkami.

Foto: TASR


Najbližšia púť, na ktorú sa obyvatelia mesta Nové Zámky už aktívne pripravujú sa uskutoční 15. septembra.

PaedDr. Helena Rusnáková, Obchodná akadémia Šurany