Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Import

Novým predsedom Slovenskej advokátskej komory je M. Puchalla

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Po štvrtkovej voľbe má SAK obsadené naďalej tri podpredsednícke miesta. Okrem novej podpredsedníčky v týchto funkciách naďalej zostávajú Magdaléna Hromcová a Ondrej Laciak.

Bratislava 29. septembra (TASR) - Novým šéfom Slovenskej advokátskej komory (SAK) sa stal jej doterajší podpredseda Martin Puchalla. Na štvrtkovom mimoriadnom rokovaní o tom rozhodli členovia predsedníctva komory. TASR o tom informovali z mediálneho odboru SAK.

"V novej pozícii chcem nadviazať na všetky činnosti predsedníctva pri modernizácii činnosti komory a najmä pri ochrane slobodnej advokácie ako nenahraditeľného piliera demokratickej spoločnosti," povedal Puchalla po zvolení.

Predseda zastupuje komoru navonok a koná v jej mene vo všetkých veciach. Vydáva neodkladné rozhodnutia v čase medzi zasadnutiami predsedníctva a riadi zamestnancov komory.

Mimoriadne rokovanie predsedníctva zvolali potom, ako sa doterajší šéf SAK Viliam Karas stal ministrom spravodlivosti. "Predsedníctvo zo svojich radov zároveň zvolilo novú podpredsedníčku, ktorou sa stala Alexandra Čižmáriková," spresnili z mediálneho odboru komory.

Po štvrtkovej voľbe má SAK obsadené naďalej tri podpredsednícke miesta. Okrem novej podpredsedníčky v týchto funkciách naďalej zostávajú Magdaléna Hromcová a Ondrej Laciak.

SAK je nezávislá samosprávna stavovská organizácia, združuje viac ako 5600 advokátov a 2500 advokátskych koncipientov. Úlohy advokácie plnia advokáti najmä tým, že obhajujú občanov v trestnom konaní, zastupujú občanov a právnické osoby pred súdmi, štátnymi orgánmi a inými právnymi subjektami, spisujú listiny, poskytujú právne rady a spracúvajú právne rozbory.