Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Import

Poslanci v závere dňa rokovali o návrhoch na obmedzenie interrupcií

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Jakub Kotian

Poslanci rokovali o návrhu poslanca Martina Čepčeka (OĽANO), ako aj o návrhu poslancov za ĽSNS. Oba návrhy hovoria o tom, aby sa potraty vykonávali iba vo vymedzených prípadoch.

Bratislava 23. júna (TASR) - Poslanci Národnej rady (NR) SR v závere stredajšieho rokovania aktuálnej 32. schôdze rokovali o návrhoch noviel na sprísnenie vykonávania interrupcií.

Poslanci rokovali o návrhu poslanca Martina Čepčeka (OĽANO), ako aj o návrhu poslancov za ĽSNS. Oba návrhy hovoria o tom, aby sa potraty vykonávali iba vo vymedzených prípadoch. Napríklad len vtedy, ak nie je možné inak zachrániť život ženy, alebo ak by nebolo možné inak zabrániť trvalému a vážnemu poškodeniu zdravia matky. Potraty by sa podľa návrhov mohli vykonávať aj vtedy, ak má nenarodené dieťa diagnostikované ťažké poškodenie zdravia, respektíve, ak ide o preukázateľne geneticky chybný vývoj plodu, a tehotenstvo nepresiahlo 24 týždňov, alebo ak "je tehotenstvo následkom spáchania trestného činu na matke a trvanie tehotenstva nepresahuje 12 týždňov".

Vo štvrtok (24. 6.) od 9.00 h majú poslanci rokovať o novele zákona o štátnej službe. Predkladatelia návrhu hovoria, že sa ňou majú posilniť právomoci generálneho tajomníka služobného úradu vo vzťahu k vedúcim zamestnancom.

Na programe bude tiež tradičná Hodina otázok. Popoludní majú poslanci rokovať o novele zákona o odpadoch, následne majú termínované ďalšie body programu. Ide o novelu zákona o verejných vodovodoch a verejných kanalizáciách, ktorou sa mení aj zákon o regulácii v sieťových odvetviach. Prebrať majú aj novelu zákona o obrane SR, ktorou sa mení zákon o slobodnom prístupe k informáciám, novelu zákona o niektorých opatreniach na úseku environmentálnej záťaže a ďalšie návrhy z envirooblasti.