Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Import

O solárnej energii prakticky

Foto: Alex Godályová/TASR

Žiaci ZŠ Juraja Fándlyho v Seredi besedou odštartovali Európske solárne dni, ktoré sa na Slovensku konali po druhýkrát od 1. do 15. mája.

Sereď 17. mája (TASR) - Žiaci 7. ročníka ZŠ Juraja Fándlyho v Seredi sa v stredu 2. mája zúčastnili besedy o solárnej energii a jej využití v našej škole. Besedou sme odštartovali Európske solárne dni, ktoré sa na Slovensku konali po druhýkrát od 1. do 15. mája. Zaujímavú besedu viedol Martin Kretter z firmy Fronius Trnava, ktorá sa zaoberá práve návrhom solárnych systémov.

Najprv sme sa dozvedeli fakty o tom, ako dlho môže ľudstvo ešte využívať neobnoviteľné zdroje energie (ropa, urán, uhlie) a aké výhody majú tie zdroje, ktoré sú obnoviteľné. Zamerali sme sa hlavne na solárnu energiu. Videli sme rôzne typy solárnych zariadení, dozvedeli sme sa aké úsporné sú solárne panely na budovách a ako ich treba správne nainštalovať aby splnili svoj účel.
Foto: Alex Godályová/TASR


V druhej časti besedy sme spoločnými silami počítali, koľko fotovoltických panelov sa zmestí na každú budovu našej školy. Zistili sme, že ak by sme ich inštalovali len na povrch strechy budovy 2. stupňa – hlavnej budovy, vyrobili by nám ešte viac energie ako za celý rok v škole spotrebujeme.

Beseda sa nám páčila, lebo sme sa dozvedeli veľa nových zaujímavostí a riešili sme konkrétny problém našej školy. Bolo by super, keby sme v budúcnosti  vyrábali elektrickú energiu práve z energie Slnka.

Alex Godályová, 7. B, Základná škola Juraja Fándlyho, Sereď