Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Import

Oáza sibírskeho tigra je v Kostolnej pri Dunaji

Foto: Lucia Rusnáková/TASR

Senec – mesto, pri ktorom si väčšina z nás predstaví aquapark. Málokto vie, že len pár kilometrov od Senca, neďaleko Kostolnej pri Dunaji, sa nachádza zaujímavosť iného rázu – Oáza sibírskeho tigra

Bratislava 22. mája (TASR) - Senec – mesto, pri ktorom si väčšina z nás predstaví aquapark, ale málokto vie, že len pár kilometrov od Senca, neďaleko Kostolnej pri Dunaji sa nachádza zaujímavosť celkom iného rázu – Oáza sibírskeho tigra. V oáze sa nachádza 24 zvierat – najväčšie zastúpenie má tiger sibírsky-ussurijský, najväčšia mačkovitá šelma a tretia najväčšia suchozemská šelma, ktorá je na pokraji vyhynutie a vo voľnej prírode dožívajú poslední jedinci. Tigre reagujú na oslovenie a nájdete medzi nimi Shakiru, Markízu, Sofiu, Samka a mnohých iných. „Samka poznám od narodenia, toho sa nebojím“, hovorí Michaela, jedna z dobrovoľníčok, ktorá pomáha pri starostlivosti o zvieratá. Na tigroch sa podobne ako aj na iných živočíchoch dá odhadnúť nálada podľa ich správania. Možno aj to je dôvod, prečo dobrovoľníci nemali zatiaľ žiadne ťažšie zranenie aj keď sa so šelmami často hrajú. Domáci tigrí obyvatelia sa o miesto delia spolu s tiež prítomnými levmi.
Foto: Lucia Rusnáková/TASR
O celú oázu sa stará 8 až 10 dobrovoľníkov, ktorí fungujú vďaka dobrovoľníckym príspevkom. A prevádzka tejto oázy nie je jednoduchá, keď len spotreba mäsa pre mačkovité šelmy predstavuje 200 kg na deň! Oáza funguje od roku 1999, samotná nadácia už 25 rokov. Manažérkou projektu je Yveta Iršová. Nachádza sa na voľnom priestranstve s rozlohou pol hektára, kde sú zvieratá umiestnené v ich prirodzenom prostredí, bez stiesnených klietok a malých výbehov. „Najlepšie im je v zime, v lete sú schovaní“, dopĺňa Michaela. Veď hustou srsťou a tukom sú obdarené práve pre ich pôvodné prostredie – ich domovom je východná Ázia.
Foto: Lucia Rusnáková/TASR
V lete im na osvieženie slúži bazénik s pravidelne cirkulujúcou vodou, alebo sa skryjú pod jeden z mnohých prístreškov. Návštevníci majú možnosť pozrieť sa na šelmy aj bez drôtenej zábrany – k dispozícii je vyvýšená vyhliadka.
Nadáciu môžete podporiť finančnými príspevkami, adopciou tigra, poskytnutím potrebného materiálu ako je drevo, železo a pod. alebo len svojím časom, ktorý venujete pomoci v oáze. Oáza je otvorená cez víkendy a sviatky počas roka a každý deň v období letných prázdnin.

Tiger sibírsky-ussurijský sa nachádza na zozname ohrozených druhov zvierat a v 1. kategórii zákona CITES (Dohovor o medzinárodnom obchode s ohrozenými druhmi voľne žijúcich živočíchov a rastlín). Hlavným cieľom projektu je zachrániť aspoň jednu populáciu tohto druhu pred vyhubením a zabezpečenie jej ďalšej existencie. Tigra baltského, jávskeho a kaspického sa už, bohužiaľ, zachrániť nepodarilo.
Hlavná príčina vyhubenia tigrov je v ľudských radoch či už vo forme pytliačenia alebo zabíjania tigrov pre mystiku a liečiteľstvo. Niektorí ľudia pripisujú častiam tigrieho tela magické vlastnosti, napr. v Číne je zaužívané, že tigrie kosti pomáhajú proti reumatizmu, fúzy proti bolesti zubov, nosy proti epilepsii a podobne.

Lucia Rusnáková, Univerzita Komenského Bratislava