Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Import

Ochutnávka histórie a vína

Foto: Lucia Rusnáková/TASR

Národný salón vín je najvyššia súťaž na Slovensku, ktorá sa organizuje od 2006 roku, trvá dva dni a koná sa v júni. Tento rok bude tým dôležitým dátumom 24. jún

Bratislava 11. apríla (TASR) - Pezinok je nielen mesto neďaleko Bratislavy, je aj hlavné mesto slovenského vinárstva ležiace na Malokarpatskej vínnej ceste spolu s ďalšími 37 mestami a obcami. Okrem Mestskej vinotéky či Malokarpatského múzea je fanúšikom vína k dispozícii aj Národný salón vín nachádzajúci sa v Pezinskom zámku.
Národný salón vín je najvyššia súťaž na Slovensku, ktorá sa organizuje od 2006 roku, trvá dva dni a koná sa v júni. Tento rok bude tým dôležitým dátumom 24. jún. Výberu predchádza 19 nominačných súťaží, z ktorých víťazné produkty hodnotí špeciálna komisia zložená z 36 alebo 48 ľudí v závislosti od počtu vzoriek. Drvivá väčšina hodnotiacich je každý rok rovnaká z dôvodu malého počtu kvalifikovaných odborníkov na Slovensku. Vína uchádzajúce sa o zastúpenie v súťaži musia byť v minimálnom množstve 500 l, nafľašované a pripravené do predaja. Od septembra sú návštevníkom ponúknuté výherné odrody na degustáciu alebo na samotnú kúpu. „ Do konca augusta sa v Národnom salóne vín nachádza 100 vín od 33 výrobcov“, povedal pre Školský servis TASR Jan Rigan, someliér z NSV. Následne po vyhlásení výsledkov začína aj hlavná sezóna – od septembra do konca roka.
Samotné priestory Národného salónu vín sú rozdelené do dvoch častí. Prvou je historická expozícia s 40 veľkými dubovými sudmi s historickými reliéfmi apoštolov, dobové sochy bývalých majiteľov zámku alebo maľby zobrazujúce zber vína. V druhej, degustačnej časti, je prezentovaných 100 vín salónu, 300 fliaš z každej odrody. Práve v tejto časti prebiehajú aj degustačné programy. „Z roka na rok návštevnosť NSV stúpa, tak ako stúpa kultúra pitia vína na Slovensku.“ dopĺňa Rigan.
Foto: Lucia Rusnáková/TASR

A aké sú najobľúbenejšie vína medzi návštevníkmi? „Ľudia si väčšinou vyberajú biele, menej aromatické, suché vína“, vysvetľuje Rigan. Pre neprívržencov vína a nováčikov v oblasti navrhuje navštevovať verejné degustácie, vínne trhy a ochutnanie čo najväčšieho počtu špecifických odrôd.
Slovenské vína sú známe a uznávané v zahraničí. „Na svetových súťažiach sa presadzujú hlavne biele a ružové vína.“ hodnotí Rigan. V rámci mesiaca Slovenska prebehla začiatkom apríla v Bordeaux, Francúzsko, degustácia vín v Európskom dome a záujemcom boli vína k dispozícii do konca apríla. Na 12. americkej výstave vín Finger Lakes International Wine Competition v meste Rochester získali naše vína 3 strieborné medaile. Medzi najväčší úspech patrí získanie medaile za červené víno na výstave Vinalies Paris minulý rok. Národný salón vín sa teší z návštevnosti aj zahraničných turistov - hlavne susedných Čechov a Rakúšanov a obyvateľov britských ostrovov a nordických krajín.
Prehliadka historickej pivnice je návštevníkom umožnená za symbolických 0,50 €. Ceny degustačných programov sa pohybujú od 7 €. Odporúča sa navštíviť aj priľahlý park vytvorený podľa anglického vzoru.

Lucia Rusnáková, Univerzita Komenského Bratislava