Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Import

Odborári mali dnes operatívnu poradu, o štrajku rozhodnú vo štvrtok

Žiaci si dnes do lavíc nesadli. Na snímke prázdna učebňa na ZŠ Pavla Marcelyho na Drieňovej ulici v Bratislave. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Nové školské odbory (NŠO) začali v pondelok (7.1.) u zamestnancov škôl zisťovať záujem o jednodňový ostrý štrajk na 13. marca.

Bratislava 8. januára (TASR) – Najvyšší predstavitelia školských odborárov sa dnes stretli na operatívnej porade. Predseda Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku Pavel Ondek však po jej skončení nechcel povedať, aký bude ďalší postup v prerušenom štrajku. Centrálny štrajkový výbor podľa neho rozhodne o ďalšom postupe vo štvrtok (10.1.).

"Preberali sme program a aktivity zväzu na tento rok," povedal Ondek. Či pripadá do úvahy obnovenie štrajku, alebo iné protestné aktivity, nechcel líder odborárov predpovedať.

Nové školské odbory (NŠO) začali v pondelok (7.1.) u zamestnancov škôl zisťovať záujem o jednodňový ostrý štrajk na 13. marca. Práve vtedy majú deviataci na základných školách písať monitor, stredoškolákov zas v rovnaký termín čakajú písomné maturity z cudzích jazykov. "Myslíme si, že tento termín by mohol vládu osloviť v tom duchu, že to myslíme vážne," povedal v pondelok pre TASR predseda NŠO Ľudovít Sebelédi. Štrajk podľa neho zorganizujú, len ak ho odsúhlasí viac ako 50 percent školských zamestnancov. V opačnom prípade nebude mať význam, domnieva sa Sebelédi.

"Odborový zväz pracovníkov školstva a vedy na Slovensku pôjde po vlastnej línii," reagoval na iniciatívu NŠO Ondek. Niektoré, prevažne bratislavské školy v decembri odsúhlasili, že na polrok neuzavrú známky. O tom, či sa do tejto formy protestu naozaj pustia, majú rozhodnúť v januári.