Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Import

Odkaz mladých zo Slovenska: Chcite od nás viac

V roku 2012 reprezentuje záujmy mladých ľudí na Slovensku Milena Dudášová Foto: www.mladez.sk

O nevyužitom potenciáli mladých ľudí nielen na Slovensku hovorila tohtoročná mládežnícka delegátka Milena Dudášová v prejave, ktorý predniesla na oficiálnej pôde OSN počas Valného zhromaždenia

Bratislava 6. novembra (TASR) - Generálny sekretár Tretieho výboru Otto Gustafik označil jej prejav za inovačný až revolučný. Milena Dudášová z Pečovskej Novej Vsi je tohtoročnou zástupkyňou mladých ľudí na Slovensku v rámci programu Mladí OSN. Začiatkom októbra odcestovala do New Yorku, aby v centrále OSN predniesla stanovisko mladých ľudí k téme, ktoré ich podľa jej pozorovaní a skúseností z príprav ťažia najviac. Podľa jej slov, v mladých ľuďoch je veľký potenciál, nízke spoločenské očakávania od mladých však nie sú motivujúce. Krízu ako výhovorku odmieta - práve naopak, je to ideálna možnosť pre zobudenie kreativity. Milena ako budúca architektka je presvedčená, že kreativita začína práve vtedy, keď vám odseknú nulu z rozpočtu.




Uplynulé týždne zasadala za jedným stolom so svetovými diplomatickými špičkami a ďalšími mládežníckymi delegátmi, ktorí formulovali postoje a tlmočili názory mladých ľudí zo svojich krajín. Účasť na Valnom zhromaždení OSN a zasadaní Tretieho výboru je ďalšia z možností, ako môžu mladí ľudia ovplyvniť rozhodnutia, ktoré sa ich týkajú na oficiálnej medzinárodnej úrovni. „Pred odchodom do OSN som žila najmä analýzami rôznych zdrojov o vzdelávaní, rozhovormi s mladými a prípravou prejavu,“ prezradila Milena Dudášová. „Teraz, po návrate by som rada posunula moje skúsenosti a pozorovania ďalej.“ Program Mladí OSN je súčasťou celosvetovej platformy Mládežníckych delegátov, ktorá dáva mladým zástupcom jednotlivých krajín možnosť zúčastniť sa oficiálneho zasadania OSN v New Yorku. Milena Dudášová je súčasťou oficiálnej národnej delegácie zo Slovenska. Okrem prejavu v OSN absolvovala stretnutia, semináre a jednania s mladými delegátmi z celého sveta.

Celosvetový Program mládežníckeho delegáta vznikol z iniciatívy Mládežníckeho programu OSN, ktorý je súčasťou Divízie sociálnej politiky a rozvoja OSN. Jeho cieľom je zvýšiť aktívnu participáciu mladých ľudí na tvorbe politík OSN. Na Slovensku ho od roku 2007 iniciuje Rada mládeže Slovenska. Partnermi programu sú Ministerstvo školstva, vedy a výskumu, Ministerstvo zahraničných vecí a spoločnosť Tucan.sk.
TASR informovala Katarína Mrázková, Rada mládeže Slovenska.