Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Import

OĽaNO: Novela D. Čaploviča nerieši problémy, ktoré sám opisuje

Dušan Čaplovič Foto: TASR/Pavel Neubauer

Predkladanej novele vyčítajú napríklad to, že v skutočnosti nezabezpečuje transparentnosť vynakladania financií a neupravuje ani adresnosť vynakladania vyčlenených finančných prostriedkov.

Bratislava 24. júla (TASR) - Novela zákona o financovaní škôl a školských zariadení z dielne rezortu školstva nerieši problémy okolo centier voľného času (CVČ), ktoré minister Dušan Čaplovič (Smer-SD) opísal na brífingu. Zhodli sa na tom poslanci hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO), ktorí si myslia, že minister by mal návrh z rokovania stiahnuť a dopracovať.

"Novela je neadekvátna, problém nerieši, skôr odsúva alebo predpokladá iba riešenie, že samosprávy sa vyrovnajú s daným stavom po svojom a myslím si, že na úkor organizácie trávenia voľného času detí. Hrozí reálny úbytok detí v CVČ," uviedol Jozef Viskupič (OĽaNO).

Predkladanej novele vyčítajú napríklad to, že v skutočnosti nezabezpečuje transparentnosť vynakladania financií a neupravuje ani adresnosť vynakladania vyčlenených finančných prostriedkov. "Nerieši, či budú v budúcnosti krúžky fiktívne alebo reálne, ani to, či peniaze určené na mimoškolskú činnosť skutočne pôjdu na podporu krúžkov alebo z nich bude obec riešiť niektoré iné veci, ktoré ju trápia - vydláždi námestia alebo zaplatí svoje dlhy," kritizoval návrh Viskupič. Podľa Igora Hraška (OĽaNO) v súčasnosti až dve tretiny samospráv "okrádajú deti" o financie určené na ich voľnočasové aktivity.

Voči novele sa dnes ohradila aj Asociácia súkromných škôl a školských zariadení SR. Tá konštatovala, že navrhovaná zmena neprinesie do financovania voľnočasových aktivít detí nijaký systém, ale rozbije už existujúci.

Minister školstva Dušan Čaplovič v pondelok (23.7.) spomenul na brífingu niektoré pochybenia, ktoré odhalil v CVČ. Jedno centrum napríklad ponúkalo jazdecký krúžok, avšak nemalo koňa ani maštaľ v regióne. Ďalšie centrum zase ponúkalo tri futbalové krúžky – teoretický, útočnícky a kondičný futbal.

Novela z dielne rezortu školstva predpokladá, že financie na voľnočasové aktivity pre deti od päť do 14 rokov bude dostávať obec, kde má dieťa trvalý pobyt. Následne ich pridelí zariadeniu, ktoré navštevuje. Obce a mestá budú musieť na svojej webovej stránke zverejňovať informácie, kto presne peniaze dostal. V súčasnosti peniaze idú priamo mestám a obciam, kde deti navštevujú jednotlivé centrá voľného času.