Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Import

OĽaNO vyzýva koalíciu, aby nerobila obštrukcie pri voľbe na ÚS

Na archívnej snímke vpravo Igor Matovič a vľavo Veronika Remišová (OĽaNO). Foto: TASR Martin Baumann

Hnutie zároveň upozornilo, že novozvolení sudcovia budú 12 rokov určovať, akým smerom sa bude uberať výkon a ochrana práv občanov na Slovensku.

Bratislava 7. februára (TASR) - Opozičné hnutie OĽaNO vyzýva vládnu koalíciu, aby nerobila obštrukcie pri voľbe ústavných sudcov. Je totiž presvedčené, že medzi kandidátmi je 18 ľudí, ktorí spĺňajú potrebné kritériá a dá sa spomedzi nich vybrať kvalitných právnikov. Vnášanie politiky a osobného prospechu do voľby ústavných sudcov je podľa hnutia hazardom s budúcnosťou a charakterom Slovenska.

"Medzi prihlásenými kandidátmi je 18 ľudí, ktorí spĺňajú odborné a ľudské predpoklady na danú funkciu. Sú medzi nimi výborní, ale aj dobrí právnici. Vyzývame vládnu koalíciu, aby nerobila obštrukcie, a aby sme spoločne zvolili 18 dobrých kandidátov, z ktorých si prezident SR Andrej Kiska bude môcť vybrať deväť ústavných sudcov," vyhlásila na štvrtkovej tlačovej konferencii poslankyňa hnutia Veronika Remišová.

Podľa jej slov zaznievajú hlasy vo vládnej koalícii, že sa nepodarí zvoliť 18 kandidátov. "Ak táto ústavná kríza nastane, tak bude umelo vyvolaná a bude to kríza kvôli ambíciám jedného človeka," tvrdí Remišová, pričom narážala na predsedu Smeru-SD Roberta Fica, ktorý sa uchádza o post ústavného sudcu.

Hnutie zároveň upozornilo, že novozvolení sudcovia budú 12 rokov určovať, akým smerom sa bude uberať výkon a ochrana práv občanov na Slovensku. "Budú určovať, či budeme mať krajinu, kde sa budú môcť ľudia spoľahnúť, či ich ústavné práva sú garantované a spravodlivo uplatňované pre všetkých a či budeme mať štát, kde vládne zákon a spravodlivosť. Je to rozhodnutie na tri volebné obdobia," dodala Remišová.