Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Import

Orbán chce vytvoriť toľko pracovných miest, koľko ich padne za obeť

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán, archívna snímka. Foto: EASYFOTO TASR – Ladislav Vallach

Podľa agentúry MTI premiér prezentoval nové opatrenia svojej vlády na ochranu hospodárstva a zdôraznil, že súčasne treba bojovať proti pandémii i jej ekonomickým následkom.

Budapešť 6. apríla (TASR) - Cieľom maďarskej vlády je prostredníctvom akčného plánu na oživenie ekonomiky vytvoriť toľko pracovných miest, koľko ich padne za obeť pandémii nového koronavírusu, povedal v pondelok v Budapešti predseda maďarskej vlády Viktor Orbán.

Podľa agentúry MTI premiér prezentoval nové opatrenia svojej vlády na ochranu hospodárstva a zdôraznil, že súčasne treba bojovať proti pandémii i jej ekonomickým následkom.

Podľa jeho slov plánovaný deficit štátneho rozpočtu pre rok 2020 vo výške jedného percenta hrubého domáceho produktu vláda zvýšila na 2,7 percenta.

Orbánove opatrenia podporujú vláde blízkych oligarchov, tvrdí opozícia


Maďarský premiér Viktor Orbán využíva epidemiologickú situáciu v Maďarsku a opatrenia proti novému druhu koronavírusu na ďalšie obohacovanie oligarchov blízkych jeho vláde. Uviedli to maďarskí opoziční poslanci v reakcii na akčný plán oživenia ekonomiky, ktorý v pondelok avizoval predseda vlády Viktor Orbán.

Informovalo o tom internetové vydanie ľavicového denníka Népszava.

Opozícia vláde vytkla, že svojím akčným plánom chce pomôcť odvetviam, ako poľnohospodárstvo či cestovný ruch, v ktorých pôsobia vláde blízki oligarchovia, pričom -podľa predsedu Maďarskej socialistickej strany (MSZP) Bertalana Tótha - bežných ľudí nechal Orbán napospas osudu.

Podľa Demokratickej koalície (DK) zákon o ochrane proti koronavírusu schválený pred týždňom je vhodný iba na to, aby sa vláda nemusela pred parlamentom zodpovedať za opatrenia v oblasti ochrany ekonomiky.

Poslanec strany Dialóg (Párbeszéd) Bence Tordai povedal, že "Orbán sa hrá na diktátora", pričom podkopal svoju vlastnú ústavu, ale aj základné zmluvy Európskej únie. Dialóg sa preto obráti na maďarský ústavný súd i na Európsku komisiu. "Vláda sa vôbec nezaoberá ľuďmi, ktorí sa už dostali na ulicu," dodal Tordai.

Kritika ďalších opozičných subjektov sa týkala negatívneho vzťahu vlády k samosprávam, ktoré sú v riešení problémov občanov v prvej línii. Nezávislá poslankyňa Bernadett Szélová vyzvala Orbána, aby zaviedol daň pre svojich oligarchov a aby financie určené na vládnu propagandu a šport použil na boj proti pandémii koronavírusu.

Podľa vlády sa opozičné strany v tejto kritickej situácii snažia iba o to, aby nimi vedené samosprávy nemuseli niesť spoločné bremeno a aby podnikali politické útoky.

Maďarská vláda chce prostredníctvom akčného plánu na oživenie ekonomiky vytvoriť toľko pracovných miest, koľko ich padne za obeť pandémii nového koronavírusu. Povedal to v pondelok v Budapešti predseda maďarskej vlády Viktor Orbán, ktorý prezentoval nové opatrenia svojej vlády na ochranu hospodárstva pred negatívnymi vplyvmi pandémie.