Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Import

Orbán: Vystúpenie Fideszu z EPP nie je strategickou otázkou

Viktor Orbán, archívna snímka. Foto: TASR/DUNA/MTI

K otázke vstupu Maďarska do eurozóny Orbán povedal, že v súčasnosti takýto krok nie je aktuálny, pretože pre krajinu by to bola katastrofa.

Budapešť 9. januára (TASR) – Prípadné vystúpenie maďarskej vládnej strany Fidesz z Európskej ľudovej strany (EPP), v ktorej má v súčasnosti pozastavené členstvo, nie je taktickou, ale strategickou otázkou, reagoval vo štvrtok v Budapešti na medzinárodnej tlačovej konferencii predseda maďarskej vlády Viktor Orbán na otázku členstva svojej strany v EPP.

"Dejú sa dramatické zmeny, štrukturálne premeny v európskych stranách sa už začali po voľbách. Sociálni demokrati a EPP už nemajú v Európskom parlamente väčšinu. Je to vyvrcholenie dlhodobého procesu, ktorý mení život európskych strán," vykreslil premiér.

Podľa jeho slov európski ľudovci strácajú silu, pretože čoraz viac smerujú k liberalizmu, socializmu a centrizmu. "Ak je smerovanie zlé, tak nás v tejto forme EPP nezaujíma, zaujíma nás iba jej prípadná budúca podoba. Otázkou je, či Fidesz má dostatok síl na to, aby dokázalo ovplyvniť zmeny," zdôraznil Orbán, podľa ktorého v opačnom prípade vznikne nová kresťanskodemokratická iniciatíva.

Členstvo Fideszu v EPP pozastavili 20. marca 2019 v reakcii na bilbordovú kampaň maďarskej vlády namierenú proti predsedovi Európskej komisie Jeanovi-Claudovi Junckerovi a americkému finančníkovi maďarského pôvodu Georgeovi Sorosovi ako údajným podporovateľom nezákonnej migrácie. Viaceré členské strany EPP požadovali vylúčenie Fideszu z tejto najväčšej európskej politickej rodiny, k čomu napokon nedošlo aj vzhľadom na následné vlaňajšie májové eurovoľby.

Orbán o Sorosovi povedal, že je to veľmi talentovaný Maďar. Dodal, že Soros by bol lepším priateľom než nepriateľom, avšak situácia sa vyvinula inak. "On (Soros) a jeho organizácie chcú vplývať na európsku politiku bez toho, že by na to mali mandát od voličov. Väčšina európskych krajín mu to nevytýka, dokonca podporujú jeho organizácie európskymi financiami. My sme sa ale proti nemu postavili," pripomenul predseda maďarskej vlády.

K otázke vstupu Maďarska do eurozóny Orbán povedal, že v súčasnosti takýto krok nie je aktuálny, pretože pre krajinu by to bola katastrofa. Podčiarkol však, že pre pravdepodobné zastavenie rastu ekonomiky eurozóny v roku 2020, ktorý ovplyvní aj Maďarsko, treba vypracovať akčný plán ochrany ekonomiky, na čom kabinet už pracuje.

Premiér potvrdil, že prioritou jeho vlády je nukleárna a solárna energia.

V reakcii na tlačovú konferenciu predsedu vlády, ktorá trvala takmer tri hodiny, hovorca opozičnej Demokratickej koalície (DK) Balázs Barkóczi kritizoval Orbána za to, že zodpovedal iba vopred konzultované otázky novinárov a že roky sa vyhýba odpovediam na skutočné otázky. Hovorca spresnil, že takými otázkami sú napríklad: prečo žije v chudobe vyše štvrťmilióna dôchodcov, prečo je kríza zdravotníctva, prečo sú vyššie mzdy v Poľsku, v Čechách, na Slovensku a pomaly už aj v Rumunsku či aký pocit je byť najbohatším Maďarom?

(spravodajca TASR Ladislav Vallach)