Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Import

Organizátori protestu v Bratislave chcú, aby štrajkovali ďalšie školy

Zároveň by sa podľa účastníkov protestu mali organizovať aj ďalšie verejné akcie na podporu zamestnancov školstva.

Bratislava 30. novembra (TASR) - Organizátori dnešného protestu v Bratislave, na ktorom sa zúčastnilo asi tisíc učiteľov a študentov, vyzývajú všetky školy na Slovensku, aby sa zapojili do organizovania "štafetového štrajku". Na tom dnešnom pred Úradom vlády SR a parlamentom podľa nich boli predstavitelia zo 17 bratislavských škôl.

"Sami sme boli ohromení, s akou odozvou sa stretla naša akcia, a prekvapila nás veľká účasť a pochopenie cieľa protestného zhromaždenia," píše sa v stanovisku organizátorov dnešného protestu, ktorý pripravili zástupcovia bratislavských škôl.

Tí teraz nabádajú aj ďalších pracovníkov školstva, aby sa pridali k štafetovému štrajku. V takom prípade, by sa školy postupne striedali v tom, ktorá z nich nebude vyučovať a trvanie štrajku by sa tak mohlo výrazne natiahnuť.

Zároveň by sa podľa účastníkov protestu mali organizovať aj ďalšie verejné akcie na podporu zamestnancov školstva. Za svoje požiadavky chcú bojovať aj zasielaním protestných vyjadrení, stanovísk a výziev "všetkým kompetentným orgánom štátnej a verejnej správy".

Učitelia a študenti aj počas dnešného protestu pripomínali svoje požiadavky, medzi ktorými je aj 10-percentné zvýšenie platov. Mimoriadna rada odborového zväzu pritom vo štvrtok (29.11.) pripustila, že je ochotná diskutovať o menšom než pôvodne požadovanom zvýšení miezd v budúcom roku. Rokovania vlády s odborármi by mali pokračovať v pondelok (3.12.).