Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Import

Oslavy Dňa Zeme sú v plnom prúde

Ilustračné foto Foto: PaedDr. Jana Gabrišová/TASR

Od roku 1970 je 22. apríl Svetovým dňom Zeme. Aj v ZŠ Juraja Fándlyho v Seredi pripravili pre deti aktivity zamerané v prospech našej planéty.

Sereď 23. apríla (TASR) - Od roku 1970 je 22. apríl Svetovým dňom Zeme. V ZŠ Juraja Fándlyho v Seredi sa aktivity zamerané v prospech našej planéty, rozšírili na celý týždeň už IV. ročníkom Týždňa pre Zem.

Po dlhšej a dôkladnej príprave sme v spolupráci s rôznymi environmentálnym organizáciami pripravili celú šnúru aktivít venovaných šetrnému prístupu k prírode a k nášmu najbližšiemu životnému prostrediu. Prvou akciou bola návšteva prírodnej rezervácie Dubník Vinohrady nad Váhom žiakmi 7.ročníka v piatok - 20.apríla. Sprevádzali ich lesníci zo š.p. Lesy SR OZ Palárikovo, ktorí si pre nich pripravili zaujímavý program. Priamo v lese určovali stromy, rozlišovali ich rôznymi znakmi, spoznávali podľa kôry a pod. Keďže pracovali potichu, tak ako sa v lese patrí, celkom zblízka pozorovali aj lesnú zver.

Ďalšia aktivita, ktorou pokračujeme v pondelok 23. apríla, je brigáda žiakov 2. stupňa v rámci celoslovenskej akcie Vyčistime si Slovensko. Žiaci spolu so svojimi triednymi učiteľmi si na čistenie vybrali lokality v našom meste a v čase od 11.00 do 13.30 h ich budú čistiť.

Podstatná časť aktivít z príležitosti Dňa Zeme bude prebiehať v našej Zelenej škole. Starší žiaci sa v utorok 24. apríla, zúčastnia rozvojového vzdelávania v spolupráci s CEEV Živica Bratislava. Hneď na druhý deň sú pripravené lektorky z Inštitútu aplikovanej ekológie Daphne Bratislava, aby našich piatakov a šiestakov previedli ekovýchovným programom Putovanie zvierat krajinou a Kam putujú odpady s Natur-Pack-om.

Následne vo štvrtok - 26. apríla v čase od 8.00 do 14.00 h bude prebiehať v rámci programu Recyklohry zber elektroodpadu pri bočnom vchode do areálu školy a popoludní navštívime firmu MACH TRADE, aby sme videli na vlastné oči ako prebieha recyklácia batérií. Ďalšou aktivitou na záver týždňa je II. ročník Školského jarmoku prírodných vied. Na školskom dvore budú pre žiakov ale i verejnosť pripravené stánky prírodovedných predmetov a rôzne aktivity pripravené pedagógmi a žiakmi našej školy, ale i lesnými pedagógmi.

Spomenutými aktivitami si chceme opäť pripomenúť, že našu Zem si musíme chrániť a vážiť si všetko, čo nám práve ona neustále poskytuje. Je našim jediným domovom.

PaedDr. Jana Gabrišová, Základná škola Juraja Fándlyho, Sereď