Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Import

OSN: Izraelské jednotky podporujú osadníkov v útokoch v Predjordánsku

Na archívnej snímke izraelskí vojaci. Foto: TASR/AP

Západný breh Jordánu je Izraelom okupovaný od roku 1967.

Ženeva 16. apríla (TASR) - Organizácia Spojených národov (OSN) vyjadrila v utorok vážne znepokojenie v súvislosti s eskalujúcim násilím na Západnom brehu Jordánu a požiadala izraelské bezpečnostné zložky, aby okamžite prestali podporovať útoky tamojších židovských osadníkov voči Palestínčanom na tomto okupovanom území. TASR informuje podľa agentúry AFP.

Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR) odsúdil, že počas prebiehajúcej vojny v Pásme Gazy sú Palestínčania v Predjordánsku "vystavení vlnám útokov zo strany stoviek izraelských osadníkov, často s účasťou alebo podporou izraelských bezpečnostných zložiek".

"Izraelské bezpečnostné zložky musia ihneď ukončiť svoju aktívnu účasť na podpore útokov zo strany osadníkov voči Palestínčanom," vyzvala hovorkyňa úradu Ravina Shamdasaniová. Reportérom v Ženeve ďalej povedala, že "izraelské úrady musia miesto toho zabrániť ďalším takýmto útokom" a páchateľov brať na zodpovednosť.

Shamdasaniová uviedla, že po zabití 14-ročného izraelského chlapca z rodiny osadníkov, ku ktorému došlo cez víkend, boli "v odvetných útokoch zabití štyria Palestínčania vrátane dieťaťa a došlo tiež k ničeniu palestínskeho majetku". OHCHR ďalej podľa nej dostal informácie, že ozbrojení osadníci a vojaci vstúpili do niekoľkých miest a dedín na Západnom brehu.

"Izrael ako okupačná sila musí podniknúť všetky opatrenia, ktoré sú v jeho moci, na zaistenie verejného poriadku a bezpečnosti na okupovanom Západnom brehu," citovala hovorkyňu úradu OSN agentúra AFP.

Západný breh Jordánu je Izraelom okupovaný od roku 1967 a od začiatku minulého roka je vystavený zvýšenej miere násilia, ktoré eskalovalo po vypuknutí vojny medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas 7. októbra 2023. Podľa palestínskych zdrojov odvtedy zabili izraelské jednotky či osadníci na Západnom brehu najmenej 468 Palestínčanov.