Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Import

OSN nalieha na Taliban, aby prestal s násilím voči protestantom

Afganské ženy vykrikujú slogany počas protipakistanskej demonštrácie pred budovou pakistanského veľvyslanectva v Kábule 7. septembra 2021. Archívna snímka. Foto: TASR/AP

Ženeva 10. septembra (TASR) - Organizácia Spojených národov v piatok odsúdila čoraz násilnejšiu reakciu fundamentalistického hnutia Taliban na pokojné protesty v Afganistane. Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR) upozornil aj na násilie páchané na novinároch.

Ako v piatok informovala agentúra AFP, OHCHR poukázal na prípady použitia ostrej munície, ktoré mali za následok smrť niekoľkých ľudí. Taliban sa podľa OSN pri svojich represiách zameriava i na novinárov, ktorí sa pritom "len jednoducho pokúšajú robiť si svoju prácu".

"Vyzývame Taliban, aby okamžite zastavil používanie sily voči osobám, ktoré si uplatňujú svoje právo na pokojné zhromažďovanie, a prestal so svojvoľným zadržiavaním týchto osôb a novinárov, ktorí píšu o týchto protestoch," uviedla Ravina Šamdasáníová, hovorkyňa úradu OSN pre ľudské práva.

Úrad OSN uviedol, že ozbrojení bojovníci hnutia Taliban použili na rozptýlenie davov ostrú muníciu a biče. Od polovice augusta si takéto násilnosti vyžiadali životy najmenej štyroch ľudí.

Pokiaľ ide o novinárov, v stredu počas protestov ich bolo zatknutých najmenej päť a dvaja z nich vo väzbe boli niekoľko hodín silno bití.

Hnutie Taliban, známe svojím presadzovaním tvrdej línie v islame, sa v Afganistane dostalo k moci 15. augusta. Následne deklarovalo, že bude presadzovať umiernenejšiu formu vlády, než tú, ktorou bol smutne známy v rokoch 1996-2001. Podľa agentúry AFP sa však v posledných dňoch objavili jasné znaky, že Taliban nebude tolerovať opozíciu.

Príslušníci afganského militantného hnutia Taliban kráčajú vedľa vykrikujúcich Afgancov počas protipakistanskej demonštrácie pred budovou pakistanského veľvyslanectva v Kábule 7. septembra 2021.
Foto: TASR/AP


Začiatkom tohto týždňa totiž ozbrojení militanti z Talibanu rozohnali stovky demonštrantov, niekedy aj streľbou do vzduchu, v mestách po celom Afganistane, vrátane Kábulu, Fajzabádu na severovýchode krajiny a Herátu na západe, kde pri tom prišli o život dvaja ľudia.

Nové vedenie krajiny sa tiež rozhodlo obmedziť akékoľvek ďalšie občianske nepokoje s tým, že na protesty bude potrebné predchádzajúce povolenie ministerstva spravodlivosti. Zdôraznilo, že "zatiaľ" nie sú dovolené žiadne demonštrácie.

Takéto rozhodnutie je v príkrom rozpore s predchádzajúcimi vyhláseniami Talibanu, ktorý sa tiež zaviazal, že súkromné médiá v Afganistane budú aj naďalej slobodné a nezávislé.

Hovorkyňa OHCHR tiež informovala, že Taliban tento týždeň nariadil telekomunikačným spoločnostiam blokovať internet prostredníctvom mobilných telefónnych služieb. Nariadenie sa týka niektorých oblastí Kábulu, spresnila Šamdasáníová.

Svetový potravinový program (WFP) medzičasom podľa AFP varoval, že členovia 93 percent domácností v Afganistane aktuálne nekonzumujú dostatočné množstvo jedla.

"Tri zo štyroch rodín už znižujú veľkosť porcií alebo jedia na dlh," vyplýva podľa WFP z náhodných telefonických prieskumov, ktoré sa uskutočnili od 21. augusta do 5. septembra vo všetkých 34 provinciách Afganistanu.

Zástupkyňa regionálneho riaditeľa WFP pre Áziu a Tichomorie Anthea Webbová spresnila, že "rodičia úplne vynechávajú jedlá, aby ich deti mali čo jesť".

"Podiel domácností, ktoré sa uchýlia k extrémnym stratégiám zvládania, sa zdvojnásobil - je to jasný znak toho, že mnohé rodiny balansujú na hranici absolútnej núdze," varovala.

OSN sa snaží získať pre Afganistan asi 600 miliónov dolárov od darcov, ktorí sa od budúceho pondelka zídu na darcovskej konferencii v Ženeve.