Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Import

Kríž s menami zavraždených po rokoch vrátia v Ostrom Grúni k pamätníku

Na snímke Pomník umučených občanov v obci Ostrý Grúň 16. januára 2016. Foto: TASR/Jana Vodnáková

Pomník umučených občanov pochádza ešte z roku 1965. Tvorí ho súsošie matky brániacej dieťa. Jeho autormi sú Jozef Chrobák a Jarmila Podzimková-Mráčková.


Ostrý Grúň 16. januára (TASR) - Pamätník umučených občanov v obci Ostrý Grúň (okres Žarnovica) tento rok zrenovujú. Ako priblížila starostka Jana Angletová, obci sa podarilo na jeho opravu získať dotáciu z Úradu vlády SR vo výške 10.000 eur. Aj keď by na celkovú rekonštrukciu pamiatky potrebovali podľa jej slov oveľa viac peňazí, sú vďační aj za túto sumu.

Po dohode s pamiatkovým úradom bude podľa jej slov zrekonštruované podložie, na ktorom sa nachádza súsošie, a tiež schody. "Za tieto peniaze sa nám podarí tiež preložiť kríž, ktorý bol ešte v dávnych dobách vyvedený z pomníka a umiestnený nad rodinným domom, ktorý je vyše pamätníka. Toto je takým naším dlhodobým cieľom," podotkla Angletová s tým, že kríž bude mať novú tabuľu s menami všetkých 64 zavraždených. Ak sa obci podarí získať tento rok ešte nejaké prostriedky, chceli by zakonzervovať aj súsošie.

Samospráva podľa Angletovej v súčasnosti rieši aj ďalšiu otázku súvisiacu s touto pamiatkou, a to vlastnícke vzťahy. "Dávame do poriadku vlastníctvo pamätníka, pretože to nie je vo vlastníctve obce. Naši ľudia sú však ústretoví, takže verím, že sa nám to v tomto roku podarí dať do poriadku," podotkla starostka.

Pomník umučených občanov pochádza ešte z roku 1965. Tvorí ho súsošie matky brániacej dieťa. Jeho autormi sú Jozef Chrobák a Jarmila Podzimková-Mráčková. Pomník sa nachádza v spodnej časti obce na mieste zavraždenia občanov 21. januára 1945.