Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Import

Ozbrojenci v Burkine Faso zaútočili na kostol a zabili 24 ľudí

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Útok si okrem obetí na životoch vyžiadal predbežne aj 18 zranených, ďalšie osoby páchatelia uniesli.

Ouagadougou 17. februára (TASR) - Najmenej 24 ľudí vrátane pastora zahynulo pri útoku skupiny "ozbrojených teroristov" na kostol v severnej časti Burkiny Faso. Oblastný správca, plukovník Salfo Kaboré, to uviedol v pondelok vo vyhlásení pre agentúru AFP.

Útočníci podľa neho vtrhli do dediny Pansi na území burkinskej provincie Yagha a "napadli mierumilovných miestnych obyvateľov po tom, ako ich identifikovali a oddelili od ostatných". Stalo sa tak počas nedeľnej bohoslužby v miestnom protestantskom kostole, doplnili nemenovaní predstavitelia bezpečnostných zložiek.

Útok si okrem obetí na životoch vyžiadal predbežne aj 18 zranených. Ďalšie osoby páchatelia podľa Kaborého uniesli. Jeden z obyvateľov blízkeho mesta Sabba povedal, že dedinčania z Pansi tam prišli hľadať útočisko.

Burkina Faso - jedna z najchudobnejších krajín sveta - sa ocitla na frontovej línii džihádistickej vzbury, ktorá sa rozmáha v africkom regióne Sahel. Od roku 2015 bolo v tejto krajine usmrtených približne 750 ľudí a zhruba 600.000 ušlo zo svojich domovov. Častými terčmi útokov na severe Burkiny Faso sú práve kresťania a ich kostoly.

Podľa údajov OSN zahynulo vlani pri džihádistických útokoch v Burkine Faso, susednom Mali a Nigeri dokopy takmer 4000 ľudí. Ozbrojené sily týchto krajín sú slabé a zápasia s nedostatočným vybavením, výcvikom i financovaním, konštatovala AFP.