Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Import

P. ONDEK: Keď do stredy nebude dohoda, obnovia sa protesty

Pavel Ondek Foto: TASR/Štefan Puškáš

Ondek tiež vyhlásil, že podľa informácií odborárov, samospráva v roku 2011 nevyplatila školským zamestnancom 28 miliónov eur, ktoré boli určené na ich platy.

Bratislava 1. decembra (TASR) – Ak vláda a školskí odborári nedospejú do budúcej stredy (5.12.) k dohode, obnoví sa štrajk alebo protesty. V dnešnej diskusnej relácii Slovenského rozhlasu Sobotné dialógy to povedal líder školských odborárov Pavel Ondek.

"Naša rada rozhodla, že pokiaľ nedôjde k dohode a ten termín je do stredy, tak sa obnovia opäť protesty," vyhlásil Ondek. Ponúkané päťpercentné zvýšenie platov zo strany vlády je podľa neho omrvinka z toho, čo by učitelia mali dostať. Tvrdí, že odborári požadujú desaťpercentné zvýšenie platov, lebo nechcú byť "hrobármi slovenskej ekonomiky". Medzi učiteľmi však podľa neho zaznievali aj požiadavky na 15-, 20- či 30-percentné zvýšenie platov.

Ilustračná foto
Foto: TASR
Ondek tiež vyhlásil, že podľa informácií odborárov, samospráva v roku 2011 nevyplatila školským zamestnancom 28 miliónov eur, ktoré boli určené na ich platy. "Máme zistené, že v roku 2011, hoci bol schválený štátny rozpočet pre školstvo tak, že bol balík prostriedkov určený na mzdy zamestnancov, z tohto balíka nebolo vyplatených 28 miliónov eur v roku 2011 a boli použité na prevádzku škôl," vyhlásil líder školských odborárov. Reagoval tak na piatkové stretnutie premiéra Roberta Fica so zástupcami samosprávy, ktorá má spolupracovať pri hľadaní zdrojov na zvýšenie peňazí do školstva. Podľa ministra školstva Dušana Čaploviča (Smer-SD) analytici Inštitútu finančnej politiky, ktorý patrí pod Ministerstvo financií SR, vypočítali, že minulý rok išlo na jedného učiteľa o 100 eur menej, než ako to bolo rozpísané v štátnom rozpočte. "Peniaze idú cez tie filtre, idú cez tých zriaďovateľov," povedal.

Na otázku, či majú školskí zamestnanci garantovaných aspoň pôvodne sľúbených päť percent, Čaplovič odpovedal: "Z mojej strany, hovorím za rezort školstva, nie za vládu, je to vybojované na tých päť percent do tarifných platov a päť percent pre nepedagogických zamestnancov do normatívov." Zopakoval tiež, že na Slovensku sú v porovnaní so zahraničím luxusne malé triedy a v nasledujúcich rokoch treba školstvo racionalizovať. Poslanec NR SR a exminister školstva Martin Fronc (KDH) v diskusii uviedol, že takéto argumenty o potrebnej racionalizácii a vysokom počte učiteľov počúval od ministra financií aj on v čase, keď riadil rezort školstva. So šéfom rezortu financií však musí podľa neho zvádzať boj. "Vo vláde to nie sú kamaráti. Každý minister bojuje za svoj rezort. Minister financií nech si stráži svoj deficit, minister školstva nech bojuje o peniaze do svojho rezortu," vyhlásil Fronc.