Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Import

Pápež hovoril o pomoci pri výmene utečencov medzi Kyjevom a Moskvou

Pápež František, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Pápež sa zúčastnil aj na schôdzke medzinárodných náboženských lídrov, kde zopakoval, že konflikt po útoku Ruska na Ukrajinu hodnotí ako "tretiu svetovú vojnu".

Rím 29. septembra (TASR) - Pápež František sa podľa vlastných vyjadrení podieľal na úsilí sprostredkovať výmenu zajatcov medzi Ukrajinou a Ruskom. Hovoril o tom počas stretnutia s jezuitmi na nedávnej návšteve Kazachstanu, napísal časopis La Civilta Cattolica. Informovala o tom agentúra DPA.

Pápež podľa tohto zdroja nespresnil, kedy pri sprostredkovaní výmeny vojnových zajatcov pomohol a či bola jeho snaha úspešná. Osemdesiatpäťročný František, ktorý je sám členom jezuitského rádu, povedal, že ho neustále navštevujú ľudia i predstavitelia z Ukrajiny a podávajú mu hlásenia o vojne.

"Prišiel aj vojenský veliteľ, ktorý mal na starosti výmenu väzňov," spresnil. "Priniesli mi zoznam s viac než 300 zajatými. Poprosili ma, aby som niečo urobil v záujme umožnenia výmeny. Okamžite som zavolal ruskému veľvyslancovi a opýtal som sa, či sa dá niečo urobiť pre to, aby sa výmena väzňov urýchlila," dodal pápež František.

Koncom júna si ukrajinské a ruské jednotky vymenili takmer 300 vojnových zajatcov, čo sa vtedy označovalo za najväčšiu výmenu väzňov od začiatku ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu z konca februára. Nebolo bezprostredne jasné, či sa pápež podieľal práve na tejto výmene, pripomína DPA.

Stretnutie Františka s jezuitmi sa uskutočnilo ešte 15. septembra v kazašskom hlavnom meste Astana. Pápež sa tam predtým zúčastnil aj na schôdzke medzinárodných náboženských lídrov, kde zopakoval, že konflikt po útoku Ruska na Ukrajinu hodnotí ako "tretiu svetovú vojnu".