Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Import

Pavol Demeš má výstavu Po stopách sv. Cyrila a Metoda v Bratislave

Foto: TASR/Pavol Demeš

V roku 2013 si pripomíname 1 150 rokov od príchodu solúnskych bratov k našim predkom.

Bratislava 25. júna (TASR) - Výstavu fotografií s názvom Po stopách sv. Cyrila a Metoda dnes slávnostne otvorili v Slovenskom národnom múzeu Historickom múzeu na Bratislavskom hrade.

"Toto je výber, ktorý by mal ukázať, kto Cyril a Metod boli a zároveň prečo sú pre Slovensko takí významní," povedal pre TASR autor fotografií Pavol Demeš, medzinárodne uznávaný expert na zahraničnú politiku a občiansku spoločnosť.

Výstava je podľa neho pokusom o fotografické curriculum vitae solúnskych bratov. Rodila sa v priebehu troch rokov a fotografie pochádzajú z 10 krajín. "Z deviatich krajín, kde pôsobili, a jedna je z New Yorku, pretože pred sídlom OSN stojí socha Cyrila a Metoda, dar Slovenskej republiky," spresnil autor.

Demeš ďalej priznal, že pred realizovaním svojho projektu vedel o byzantských učencoch veľmi málo, podobne ako mnohí ľudia na Slovensku i v zahraničí. Musel prečítať veľké množstvo kníh, rozprávať sa s odborníkmi na rôzne aspekty života Cyrila a Metoda. "Čím ďalej, tým viac som nimi fascinovaní. Boli to úžasní dvaja muži, bratia, Metod starší, Cyril mladší, veľmi zaujímavo sa dopĺňali," konštatoval.

Galéria: Výstava Pavla Demeša Po stopách sv. Cyrila a Metoda





Slovensko si tento rok pripomína 1150. výročie príchodu sv. Cyrila a Metoda na Veľkú Moravu. Slovanským vierozvestcom, ktorí sú spomínaní aj v preambule slovenskej ústavy, je v SR zasvätených takmer 80 kostolov. Ich meno nesú dve verejné univerzity v Trnave a Nitre, nemocnica v Bratislave a ďalšie inštitúcie. "Sú prítomní veľmi výrazne na Slovensku nielen ako predstavitelia, ktorí ovplyvnili náboženský život našich predkov a nadchádzajúcich generácií, ale zároveň aj kultúru, právne vedomie," doplnil.

Byzantskí učenci boli súčasťou troch veľkých misií z poverenia byzantského cisára Michala III. - do Arabskej ríše, Chazarskej ríše a napokon do Veľkomoravskej ríše. Vystavené fotografie zachytávajú pamiatky, ktoré sa tu zachovali z čias sv. Cyrila a Metoda alebo sú im venované. Autor fotografií návštevníkom výstavy obrazom predstaví aj "dediča Cyrila a Metoda". Demeš tak nazval 85-ročného slovenského básnika, prekladateľa a literárneho vedca Viliama Turčányho. Uznávaný básnik a prekladateľ prijal pozvanie aj na vernisáž. V rámci nej hostí zaujal recitáciou 27 veršov z Proglasu, ktorý Konštantín (Cyril) napísal počas pobytu na Veľkej Morave. Turčány Proglas predniesol v staroslovienčine a následne v slovenskom preklade. O hudobné spestrenie programu sa postaral spevácky zbor Kyrillomethodeon.



Výstava je verejnosti prístupná od stredy 26. júna do 9. septembra v čase od 10.00 do 18.00 h (okrem pondelka) na prízemí Bratislavského hradu. Na jeseň bude projekt Po stopách sv. Cyrila a Metoda putovať ďalej do zahraničia. Prostredníctvom fotografií budú môcť spoznávať život apoštolov Slovanov v USA, Grécku, Rusku, Nemecku a ďalších krajinách.



Pavol Demeš (1956) je medzinárodne uznávaný expert na zahraničnú politiku a občiansku spoločnosť, žije v Bratislave. Aktívne fotografuje, pričom jeho fotografie boli veľakrát vystavované a publikované na Slovensku i v zahraničí. Pri mapovaní života a diela sv. Cyrila a Metoda sa opieral o pomoc viacerých slovenských veľvyslanectiev. Fotografie z ciest so sprievodným textom pravidelne publikuje na portáli tlačovej agentúry TASR – www.teraz.sk.