Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Import

P.DEMEŠ: SR je jediná krajina, kde sa Cyril a Metod dostali do Ústavy

Ilustračné foto Foto: TASR

Vedomosti o Cyrilovi a Metodovi a ich pôsobení na Veľkej Morave však stále nie sú v slovenskej spoločnosti dostatočné.

Bratislava 20. júla (TASR) - Hoci pôsobenie Cyrila a Metoda významne ovplyvnilo viacero národov žijúcich v strednej Európe a na Balkáne, jedine na Slovensku sa zmienka o nich dostala až do preambuly Ústavy. Povedal v rozhovore pre TASR medzinárodne uznávaný expert na zahraničnú politiku a občiansku spoločnosť Pavol Demeš.

"Je skutočne pozoruhodné, že hoci šlo o byzantských Grékov, teda ľudí, ktorí etnicky nepatrili k našim predkom, tak sa u nás dostali na taký vysoký piedestál," zdôraznil Demeš.

Ten súvisí so vznikom Slovenskej republiky pred 20 rokmi a s diskusiou, na aké historické korene má nadviazať ako nový štát. "Poslanci vtedajšej Slovenskej národnej rady počas debaty o podobe Ústavy SR dospeli ku konsenzu, že Cyril a Metod a Veľká Morava predstavujú kľúčové štátotvorné dedičstvo, s ktorým sa môžeme identifikovať," konštatoval Demeš, ktorý sa v tom období pohyboval v exekutíve vznikajúceho štátu.

Vedomosti o Cyrilovi a Metodovi a ich pôsobení na Veľkej Morave však stále nie sú v slovenskej spoločnosti dostatočné. Podľa Demeša to nie je prekvapujúce. "Stále ide len o dve dekády, počas ktorých sa môže o dejinách, a teda aj o nich voľne rozprávať a diskutovať," dodal s tým, že sv. Cyril a Metod sú uctievaní na východe i západe, najmä medzi slovanskými národmi.

Pápež Ján Pavol II. ich v roku 1980 vyhlásil za spolupatrónov Európy, čím chcel zvýrazniť nutnosť hľadania jednoty medzi východnými a západnými kresťanmi. Demeš tvrdí, že práve Cyril a Metod sú svätcami, na ktorých sa veriaci zhodnú. "Na Slovensku je im napríklad zasvätených takmer 80 kostolov. A ide pritom o chrámy rímskokatolícke, gréckokatolícke i pravoslávne," uzavrel Demeš.