Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Import

Peter Oremus ohlásil kandidatúru na post predsedu a poslanca NSK

Kandiduje ako nezávislý, bez podpory politických strán.

Nitra 26. septembra (TASR) – Peter Oremus dnes v Nitre oficiálne oznámil svoju kandidatúru na post predsedu a poslanca Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK). Kandiduje ako nezávislý, bez podpory politických strán. Bývalý futbalista a dnes podnikateľ je synom nebohého politika Petra Oremusa, ktorý bol až do svojej smrti v roku 2006 predsedom krajskej organizácie strany Smer–SD v Nitrianskom kraji a členom predsedníctva strany. Má 37 rokov a je absolventom Slovenskej poľnohospodárskej univerzity. Pracoval v štátnom sektore i v súkromnej sfére. Ako uviedol, kandidatúra je prirodzeným vyvrcholením jeho doterajšej kariéry.

„Dospel som k tomu, že sa mlčky nechcem prizerať, ako politici klamú a rozkrádajú tento štát. Chcem dokázať, že sa politika dá robiť aj slušne,“ povedal.

V prípade svojho zvolenia chce funkciu predsedu kraja vykonávať slobodne a nezávisle od tlakov politických skupín. „Ja nie som človek, ktorý prišiel len tak. Ja som stále vo verejnom dianí a viem dobre, že momentálne na úrovni NSK pôsobia štyri politické strany, ktoré si každý rok sadnú, rozdelia si sféry vplyvu, rozdelia rozpočet a tak si bačujú. Toto jednoznačne zmením. To znamená, že príde k ušetreniu finančných prostriedkov pri obstarávaniach, vidím obrovské rezervy vo využívaní samotného majetku VÚC, aj vo fungovaní jednotlivých spoločností VÚC,“ uviedol.

Podľa Oremusa je načase po 12 rokoch zmeniť vedenie kraja, ktorému ľudia vystavili zlé vysvedčenie aj tým, že o práci NSK nevedia nič a nezaujíma ich. „Kraj sa stal anonymnou inštitúciou, ktorá akoby bola bez kompetencií. Cesty sa tu opravujú tak, že podľa prepočtov na ich rekonštrukciu bude treba 150 rokov. Zo 66 stredných škôl je možno opravených desať. Zvyšok je v takom stave, že by tam deti radšej ani nemali chodiť,“ skonštatoval.

Oremusa dnes prišli podporiť aj spolupracovníci, s ktorými pripravuje volebnú kampaň. Je medzi nimi bývalá podpredsedníčka a dnes poslankyňa zastupiteľstva NSK Ľubica Burdová, vysokoškolský pedagóg Jozef Šesták a bývalý futbalový reprezentant Igor Demo.

Okrem Oremusa sa o post predsedu NSK uchádza aj súčasný predseda Milan Belica s podporou strany Smer-SD, SNS a Agrárnej strany vidieka. Kandiduje aj Tomáš Galbavý s podporou strán SDKÚ-DS, Most-Híd, SaS, Nová väčšina - Dohoda, SMK a OKS. O kreslo predsedu NSK sa bude uchádzať aj Regan Belovič, kandidát strany 7 statočných.