Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Import

Konferencia Ako predchádzať a riešiť závislosti školákov

Logo PEVŠ Foto: PEVŠ

Popri dlhodobo známych látkových závislostiach (alkohol, cigarety, omamné látky) sú fenoménom doby nové technológie



Bratislava 7. novembra (TASR) - Deti v školskom veku sú vystavené novým, nebezpečným druhom nelátkových závislostí. Aké to sú, ako im predchádzať a ako ich riešiť – to sú témy vedeckej konferencie usporadúvanej OZ Profkreatis v spolupráci s Fakultou psychológie Paneurópskej vysokej školy a Slovenskou komorou učiteľov pod záštitou Miestneho úradu Bratislava – Ružinov vo štvrtok 8. novembra.

Nelátkové závislosti detí a mladistvých sú rastúcim celospoločenským problémom. Popri dlhodobo známych látkových závislostiach (alkohol, cigarety, omamné látky) sú fenoménom doby nových technológií. Závislosť na počítačových hrách, internete, sociálnych sieťach, mobiloch, pornofilmoch, gamblerstvo a online gamblerstvo, či kyberšikanovanie. O tomto naliehavom probléme sa veľmi málo hovorí v príprave a vzdelávaní učiteľov, na vyučovaní v školách, na verejnosti, ale ani v médiách, čiže tam, kde je najväčší dosah na mládež. Prednášateľmi na konferencii budú odborníci z vysokých škôl, Úradu verejného zdravotníctva, Ligy pre duševné zdravie, Ústavu informácií a prognóz školstva, nemocníc a ďalších inštitúcií.

Jedným z vedeckých garantov konferencie je aj dekan Fakulty psychológie PEVŠ Teodor Kollárik. „Je to problém, ktorý už nemožno obchádzať, ale treba sa sústrediť na jeho riešenie zo strany odborníkov a príslušníkov takých vedných disciplín ako sú psychológia, sociológia, medicína, právo i ekonómia. Táto vedecká konferencia vytvára priestor pre výmenu poznatkov a skúseností s nelátkovými závislosťami a právom očakávame prezentovanie prístupov k riešeniu tohto „sociálneho javu“ najmä na školách,“ vyjadril sa Kollárik.

Konferencia je primárne určená pre učiteľov základných škôl a uskutoční sa vo štvrtok 8. novembra v priestoroch Miestneho úradu Bratislava – Ružinov v čase od 9.00 do 17.00 hodiny.
TASR informovala Katarína Hodorová z PEVŠi