Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Import

Fenomenálny Phelps má ambície plávať v Londýne v 10 disciplínach

Michael Phelps Foto: TASR/AP

V britskej metropole sa môže stať vôbec najviac dekorovaným športovcom novodobej histórie, keď po zisku ďalších troch kovov by prekonal gymnastku Larisu Latyninovú.

Baltimore 19. júna (TASR) - Americký plavecký fenomén Michael Phelps si dal prihlášku na budúcotýždňové olympijské kvalifikačné preteky o miestenky až v siedmich disciplínach. V prípade úspechu vo všetkých, by sa mohol na nadchádzajúcich OH v Londýne postaviť na štart až 10-krát, keďže by si zaistil automaticky účasť aj v troch amerických štafetách.

O plánoch Phelpsa informoval ako prvý Baltimore Sun, ktorý sa odvoláva na nemenovaný zdroj. Menoslov štartujúcich má byť zverejnený oficiálne neskôr, ešte tento týždeň. Denník zdôrazňuje, že medzi disciplínami figuruje aj doteraz neistá polohovková 400-ka. Zvyšnú šesticu tvorí 100 a 200 m voľný spôsob, 100 a 200 m motýlik, 200 m znak, ako aj kratšia polohovka.

Phelps vyhral na minulých OH v Pekingu všetkých 8 disciplín, v ktorých štartoval a stanovil tak "zlatý" rekord na jednej olympiáde. V Aténach nazbieral 6 zlatých a 2 bronzy. V britskej metropole sa môže stať vôbec najviac dekorovaným športovcom novodobej histórie, keď po zisku ďalších troch kovov by prekonal gymnastku Larisu Latyninovú. Tá na troch olympiádach (1956-1964) nazbierala spolu 18 medailí (9-5-4).

Plány Phelpsa a jeho ambície na kvalifikačných pretekoch v Omahe sú miernym prekvapením, keďže jeho predchádzajúce slová hovorili o redukcii štartov v Londýne. Vypustiť chcel najmä spomínanú náročnú dlhšiu polohovku. Nakoniec však môže ešte nastať situácia, že plavec sa nechá z niektorých disciplín vyškrtnúť. Pred Pekingom tomu tak bolo, z 9 avizovaných prípadoch sa nakoniec pustil Phelps do boja s rivalmi iba v šiestich.