Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Import

Piata loď na divadelných doskách

Foto: Katarína Bačová/TASR

Premiéra divadelnej hry Piata loď bola v Starom divadle K. Spišáka v Nitre 26. apríla. Hrali mladí ľudia z divadelného súboru Slúchadlo, ktorý pôsobí pri nitrianskej ZUŠ-ke.

Nitra 2. mája (TASR) - Premiéra divadelnej hry Piata loď sa konala vo štvrtok 26. apríla. Stretli sa tu fanúšikovia žiakov Literárno-dramatického odboru ZUŠ Jozefa Rosinského v Nitre. Predstavenie sa konalo v Starom divadle Karola Spišáka v Nitre, v malej sále, ktorá skvele upevnila intímnu atmosféru. Herci boli totiž na dosah ruky. Hrali mladí, dospievajúci ľudia z divadelného súboru Slúchadlo, ktorý pôsobí pri nitrianskej ZUŠ-ke.       

Ak však očakávate, že píšem o nejakej detskej hre začínajúcich umelcov, ste na omyle. Predstavenie Piata loď bolo spracované na vysokej umeleckej úrovni. Okrem výkonov žiakov sa o to zaslúžila autorka scenára a vedúca Literárno-dramatického odboru Marica Šišková. So slzami v očiach povedala na záver predstavenia: „Toto je naša téma. Ďakujeme Monike Kompaníkovej za námet.“  Piata loď je totiž najúspešnejšia kniha mladej spisovateľky Moniky Kompaníkovej, ktorá dokonca prišla a sedela v hľadisku.

Kniha rozpráva príbeh dvanásťročnej Jarky, dieťaťa mladej nezrelej matky poznačenej predčasným tehotenstvom a despotickou mamou Irenou. „Nehovor mi mama, hovor mi Lucia.“ Veta, ktorá sa mi zapísala do pamäte. V tejto hre vystihuje totiž celý vzťah matky k dcére. Zároveň privádza diváka k zamysleniu, aká je jeho rodina, či sa podobné veci dejú aj uňho -  ako sa správajú rodičia k deťom, či majú dosť času venovať sa im a počúvať ich.
Foto: Katarína Bačová/TASR

Vďaka pôsobivému stvárneniu ste sa bez problémov mohli vžiť do vnútorného sveta hlavných hrdinov, až vám hučalo v hlave ako im. Napriek tomu, že za hercami nestála žiadna scéna, vedeli ste, kde asi sa scéna odohráva. Hra bola vhodne doplnená hudbou aj úryvkami z reálnej knižky. 

Diváci i herci odchádzali z predstavenia so slzami v očiach, pretože intenzitu príbehu nemožno vyjadriť slovami. Predstavenie môžem odporučiť, alebo si prečítajte knižku Moniky Kompaníkovej Piata loď, podľa ktorej vznikol scenár. Stojí to za to.       

Katarína Bačová, Gymnázium, Golianova 68, Nitra