Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Import

P.KAŽIMÍR: Platy učiteľov vzrastú v budúcom roku o 94 eur

Minister financií Peter Kažimír Foto: TASR/Martin Baumann

Šéf školských odborárov Pavel Ondek však nevie z akých základov vychádzali rezorty školstva a financií pri prepočítavaní priemerného zvýšenia platov učiteľov v budúcom roku.

Bratislava 7. decembra (TASR) - Platy učiteľov sa oproti tomuto roku zvýšia o 11,2 percenta, čo predstavuje asi 94 eur. Hrubý priemerný plat pedagóga v regionálnom školstve tak dosiahne asi 934 eur. Vyhlásil to dnes minister financií Peter Kažimír (Smer-SD).

"S istotou môžem potvrdiť, že jednak legislatívne predpoklady, ktoré vytvorila vláda, jednak zdroje, ktoré sú vytvorené v štátnom rozpočte, vytvoria predpoklady, aby priemerná mzda učiteľov v budúcom roku stúpla o 94 eur na 934 eur," vyhlásil Kažimír. To je podľa neho 1,1-násobok priemernej mzdy v národnom hospodárstve v budúcom roku.

Priemerná hrubá mzda učiteľov v regionálnom školstve za tento rok je asi 840 eur. "Uvedomujem si, že sú učitelia s nižšími platmi, ale sú aj učitelia s vyššími," povedal minister financií s tým, že niektorí učitelia majú aj vyše 1000 eur. Zvýšenia platov o päť percent sa podľa neho dočkajú aj nepedagogickí zamestnanci. Tí majú priemerný plat v rozmedzí asi 450 a 500 eur.

Premiér Robert Fico (Smer-SD) vo štvrtok (6. 12.) vyhlásil, že priemerný hrubý plat učiteľa vzrastie asi o 50 až 60 eur. Fico podľa Kažimíra uviedol najpesimistickejšie číslo. "Ja som minister financií, vyjadrujem sa z pozície všetkých podkladov, ktoré máme jednak z ministerstva financií, aj ministerstva školstva," dodal.

Na snímke zľava minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Dušan Čaplovič a predseda OZPŠaV Pavel Ondek počas rokovania Výboru NR SR pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport.
Foto: TASR/Michal Svítok

Vznikne Rada pre systémové zmeny v oblasti školstva


Šéf rezortu školstva Dušan Čaplovič (Smer-SD) informoval, že na ministerstve školstva vznikne Rada pre systémové zmeny v oblasti školstva. Čaplovič povedal, že členstvo v nej bude ponúknuté jednotlivým osobnostiam, profesným zväzom a odborníkom. "Budú im ponúknuté tieto posty a na nich záleží, či sa do tejto rady zapoja, či pomôžu riešiť tieto problémy," poznamenal minister. Čaplovič nechápe, prečo opozičné strany podali návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu, keďže vláda podľa neho koná. Na pôde parlamentu chce opozícia vytvoriť priestor na diskusiu o zlej situácii v školstve.

Na otázku, ako prebieha diskusia vlády a školských odborárov, minister odpovedal, že šéf školských odborárov Pavel Ondek má dnes celý deň vypnutý mobil. "Takže ten kontakt nemohol byť," zhodnotil. Cez víkend sa má stretnúť v televíznej diskusii s podpredsedom zväzu Martinom Matákom.

P. ONDEK: Neviem z akého základu vychádza 94 eurové zvýšenie



Pavel Ondek
Foto: TASR/Michal Svítok
Šéf školských odborárov Pavel Ondek nevie z akých základov vychádzali rezorty školstva a financií pri prepočítavaní priemerného zvýšenia platov učiteľov v budúcom roku. Minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) dnes vyhlásil, že by si učitelia mali v budúcom roku polepšiť v priemere o 11,2 percenta, teda asi 94 eur. V hrubom by tak priemerný plat pedagóga v regionálnom školstve dosiahol asi 934 eur.

"Treba to poriadne prerátať, ale nejde o navýšenie platových taríf. Tie sú navýšené o päť percent, to znamená v prvej tarifnej triede, v ktorej je zaradený začínajúci pedagóg, je to navýšenie o 25 eur a v tej poslednej to môže byť nejakých 40 eur. Neviem z akého základu vychádzal ten výpočet, ktorý uviedol pán Kažimír, a čo všetko tam zarátali, že im vyšlo 11 percent. Musíme sa na to pozrieť a rozanalyzovať," reagoval pre TASR Ondek. Zároveň zdôraznil, že kontakt so zástupcami vlády neprerušil, dopoludnia sa však nachádzal v zóne, kde nebol telefonický signál.

Odborári teraz budú podľa neho pokračovať v súlade so svojim predchádzajúcim uznesením zo stredy (5. 12.). Na mimoriadnej rade vtedy rozhodli, že sa od 11. decembra obnovia štafetové protesty, ktoré by sa mali konať každý deň v inom meste. "Uznesenie nikto nezmenil. To, čo vláda prijala je určitý pozitívny krok, ale, žiaľ, je to málo a nie sú splnené naše požiadavky," podotkol Ondek.

Cieľom týchto protestov bude podľa neho naďalej poukazovať na problémy v oblasti školstva. "Nejde iba o platy, ale aj materiálne a technické zabezpečenie škôl a rovnako poukázať na to, že pokiaľ nebudú financie, kvalita vzdelávania nebude vyššia ako je to teraz," vysvetlil šéf odborárov.

Návrh opozičných strán na zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu k situácii v školstve dnes Ondek nevedel posúdiť. Je však podľa neho dobré, že sa o problémoch začína masovo rozprávať. "Pokiaľ sa bude o školstve rozprávať na najvyššej úrovni, v parlamente, tak to znamená, že už sa tu ľady pohli a je tu záujem," dodal.