Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Import

Po troch rokoch sa opäť konal beh s býkmi ulicami mesta Pamplona

Účastníci bežia pred býkmi počas prvého dňa tradičného festivalu San Fermín v uliciach v severošpanielskom meste Pamplona 7. júla 2022. Foto: TASR/AP

Niekoľko bežcov bolo pošliapaných či utrpelo tvrdé pády na dláždené ulice, býky však tentoraz nikoho nenabrali na rohy.

Pamplona 7. júla (TASR) - Prvý beh s býkmi sa po troch uskutočnil vo štvrtok skoro ráno v španielskom meste Pamplona. Informovala o tom agentúra AP.

Šesť býkov sprevádzaných šiestimi krotkými volmi prebehlo ulicami Pamplony za zhruba dve minúty a 35 sekúnd bez toho, aby medzi tisíckami prítomných spôsobilo príliš veľké krviprelievanie. Niekoľko bežcov bolo pošliapaných či utrpelo tvrdé pády na dláždené ulice, býky však tentoraz nikoho nenabrali na rohy.

Nemocničné zdroje v Pamplone uviedli, že ošetrenie potrebovalo dovedna päť osôb. Išlo o prvý z celkového počtu ôsmich ranných behov s býkmi v rámci slávností sv. Fermína, ktoré po zvyšok dňa sprevádza masívne hodovanie a účasť na kultúrnych podujatiach.

Slávnosti sa naposledy konali v roku 2019 – ešte pred koronavírusovou pandémiou – a býky počas nich nabrali na roky dovedna osem ľudí, pripomína AP. Od roku 1910 počas týchto behov zomrelo 16 osôb; k poslednému úmrtiu došlo v roku 2009.

Býky, ktoré počas slávností každé ráno bežia ulicami Pamplony, sú neskôr popoludní zabití profesionálnymi toreadormi. Podujatie je mimoriadne populárne a každoročne priláka desaťtisíce návštevníkov.