Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Import

Počas jazdy v MHD sa držte, inak vám hrozí zranenie

Od začiatku roka eviduje Dopravný podnik Bratislava až 71 prípadov zranených cestujúcich

Bratislava 23. októbra (TASR) - Dopravný podnik Bratislava (DPB) zaznamenal v uplynulom období nárast počtu mimoriadnych udalostí spôsobených vynúteným brzdením. Ich dôvodom je väčšinou bezohľadná jazda vodičov osobných áut. Od začiatku roka eviduje Dopravný podnik Bratislava až 71 prípadov zranených cestujúcich. Dôvodom zranení je prudké brzdenie vodičov autobusov.

„Ide väčšinou o ľahšie zranenia. Treba však zdôrazniť, že ide o ľudí, ktorí v MHD stoja a nedržia sa,“ povedala pre Školský servis TASR hovorkyňa Dopravného podniku Bratislava Agáta Staneková. Vodiči sú neraz nútení náhle pribrzdiť vozidlo, príčinou čoho je nerešpektovanie pravidiel cestnej premávky zo strany vodičov osobných áut. „Ide najmä o situácie, keď osobné auto vychádza z vedľajšej cesty. Vodič MHD v snahe vyhnúť sa dopravnej nehode, pri ktorej by hrozili vážne zranenia a materiálne škody, prudko zabrzdí. Ohrození sú vtedy najmä pasažieri, ktorí stoja a nedržia sa,“ informuje Agáta Staneková.

Podľa platného prepravného poriadku sú cestujúci povinní počas jazdy sa držať. „Vyzývame cestujúcu verejnosť, aby vzhľadom na vlastnú bezpečnosť dodržiavala Prepravný poriadok, ktorý v bode 11 upozorňuje na povinnosť držať sa počas jazdy,“ uvádza Staneková. Dopravný podnik zároveň apeluje na vodičov osobných áut, aby sa na cestách v Bratislave správali ohľaduplne, pretože svojím nerozvážnym konaním ohrozujú cestujúcich verejnej dopravy. DPB zároveň upozorňuje cestujúcich, že vodič MHD často nedokáže takýmto kolíznym situáciám predísť, preto sa musia počas jazdy pevne držať.




Tomáš Gerši, Univerzita Komenského, Bratislavaji sš12