Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Import

Počet obetí nového KORONAVÍRUSU dosiahol 1770

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V provincii Chu-pej - epicentre šírenia nákazy - bolo za uplynulých 24 hodín hlásených 1933 nových prípadov nákazy, uviedla provinčná zdravotnícka komisia v každodennej aktualizácii.

Peking 16. februára (TASR) - Počet obetí epidémie nového koronavírusu v Číne dosiahol v pondelok 1770 po tom, ako infekcii podľahlo ďalších 105 ľudí, väčšina z nich v najviac postihnutej provincii Chu-pej v strednej časti krajiny. Vyplýva to z oznámení miestnych úradov, o ktorých informovala agentúra AFP.

V provincii Chu-pej - epicentre šírenia nákazy - bolo za uplynulých 24 hodín hlásených 1933 nových prípadov nákazy, uviedla provinčná zdravotnícka komisia v každodennej aktualizácii.



Takýto nárast počtu infikovaných od nedele znamená, že po troch dňoch s klesajúcou tendenciou sa výskyt nových prípadov v provincii znova zvýšil - oproti 1843 prípadom z predošlého dňa -, aj keď je výrazne nižší než údaje z piatka a soboty.

Čínska Národná zdravotnícka komisia neskôr oznámila, že mimo provincie Chu-pej evidujú 115 nových prípadov. Počet novoinfikovaných mimo epicentra tak klesá už 13 dní po sebe.

Výskyt koronavírusu SARS-CoV-2 (predtým 2019-nCoV), ktorý spôsobuje ochorenie pomenované Covid-19, hlásili po prvý raz v decembri 2019 v čínskom meste Wu-chan, metropole provincie Chu-pej. Mimo Číny ho odvtedy zaznamenali vo viac ako 25 krajinách.

Od vypuknutia nákazy sa týmto vírusom infikovalo vyše 70.500 ľudí v pevninskej Číne, mimo nej evidujú okolo 780 infikovaných na takmer 30 miestach. Po jednom úmrtí hlásili dosiaľ Taiwan, Filipíny, Hongkong a Japonsko, prvú smrť mimo Ázie oznámili v sobotu vo Francúzsku, kde zomrel starší čínsky turista.

Taiwan hlásil dva ďalšie prípady koronavírusu, súvisia s prvým úmrtím na ostrove


Tchaj-pej 17. februára (TASR) - Taiwan nahlásil v pondelok dva ďalšie potvrdené prípady nákazy novým koronavírusom súvisiace s prvým úmrtím na ostrove. Počet nakazených sa tak na Taiwane zvýšil na 22. Informácie priniesla tlačová agentúra DPA.

Pozitívne testy mali matka zosnulého, ktorý zomrel v sobotu 15. februára, a mužský príbuzný. Na tlačovej konferencii vysielanej v televízii to oznámil taiwanský minister zdravotníctva a sociálnych vecí Čchen Š'-čung.

Okrem toho minister informoval, že z karanténnych centier bude v utorok prepustených 246 taiwanských občanov, ktorých 3. februára letecky evakuovali do vlasti zo stredočínskeho mesta Wu-chan, ohniska epidémie smrtiacej nákazy.

Na lodi Diamond Princess sa koronavírus potvrdil u ďalších 99 ľudí


Nákaza novým koronavírusom sa potvrdila u ďalších 99 pasažierov veľkej výletnej lode Diamond Princess (Diamantová princezná), ktorá je od začiatku februára v karanténe v japonskom prístave Jokohama. Počet prípadov infekcie, ktoré sa na lodi dosiaľ potvrdili, tak stúpol na 454. Oznámilo to japonské ministerstvo zdravotníctva, z ktorého vyhlásenia citovala agentúra DPA.

Na archívnej snímke zdravotníci v ochranných odevoch berú pasažiera pozitívneho na koronavírus z výletnej lode Diamond Princess, ktorá kotví v prístave v Jokohame 5. februára 2020.
Foto: TASR/AP


Medzi 99 nových prípadmi je podľa rezortu 43 Japoncov.

Nie je zrejmé či sú v najnovšom čísle zarátaní aj 14 Američania, u ktorých infekciu preukázali testy, no bolo im v pondelok umožnené odletieť spolu s ďalšími evakuovanými do USA, uviedla agentúra AFP.

Japonské úrady dosiaľ otestovali na Diamantovej princeznej v súvislosti s koronavírusom 1723 z celkových približne 37.000 pasažierov a posádky, uviedla japonská verejnoprávna televízia NHK.

Diamond Princess je v karanténe v jokohamskom prístave od 4. februára. Jej pasažierov japonské úrady vyzvali, aby sa zdržiavali vo svojich kabínach a na otvorenú palubu vychádzali iba na krátky čas, a to s rúškami na tvárach a s rukavicami. Medzi osobami na lodi sa nachádza aj jeden Slovák.

Karanténa sa skončí v stredu, mnohé z krajín sa na však sa svojich občanov rozhodli z lode evakuovať už skôr. Podnietil ich k tomu rýchlo stúpajúci počet nakazených. Prvou takou krajinou boli USA, ktoré v pondelok evakuovali z lode dvoma lietadlami vyše 300 amerických pasažierov. Austrália, Kanada, Taliansko a Hongkong avizovali, že sa chystajú spraviť to isté.


Japonsko zruší pre obavy zo šírenia koronavírusu oslavy cisárových narodenín


Pre obavy zo šírenia koronavírusu SARS-CoV-2 sa v Japonsku nebudú konať verejné oslavy 60. narodenín cisára Naruhita, ktoré boli naplánované na 23. februára. Informovala o tom agentúra AFP.

"Na základe rôznych okolností sme sa rozhodli zrušiť návštevu verejnosti v (cisárskom) paláci pri príležitosti narodenín Jeho Veličenstva," oznámila japonská vláda deň po tom, ako varovala občanov, aby sa vyhýbali masovým zhromaždeniam, ktoré nie sú nevyhnutné. Cisár občanov takisto nepozdraví z balkóna svojho paláca a zrušená bude aj možnosť napísať preňho narodeninové blahoželanie.

V Japonsku bol nový druh koronavírusu doposiaľ potvrdený u 60 ľudí. Japonský minister zdravotníctva Kacunobu Kató v nedeľu upozornil na to, že krajina "vstupuje do novej fázy" epidémie.

Cisár Naruhito nastúpil na Chryzantémový trón 1. mája 2019 — deň po tom, čo sa jeho otec, bývalý cisár Akihito, vzdal trónu.

Naposledy boli oslavy cisárových narodenín zrušené v roku 1996, keď Akihito oslavoval 63. narodeniny. Stalo sa tak po tom, čo boli na japonskej ambasáde v Peru niekoľko mesiacov ako rukojemníci zadržiavaní vysoko postavení diplomati a členovia vlády.

Ozbrojení povstalci z marxistického Revolučného hnutia Tupac Amaru (MRTA) 17. decembra 1996 vtrhli na slávnostnú recepciu usporiadanú japonským veľvyslancom. Zadržali asi 500 rukojemníkov a žiadali prepustenie svojich druhov z peruánskych väzníc. Po štyroch mesiacoch rokovaní špeciálne komando vtrhlo do rezidencie a zastrelilo všetkých povstalcov. O život prišiel aj jeden rukojemník a dvaja príslušníci zásahovej jednotky.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP


Päť Čechov evakuovaných z Wu-chanu prepustili z nemocnice


Päť Čechov, ktorí boli po návrate z čínskeho mesta Wu-chan - ohniska nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 -umiestnení do karantény v pražskej Nemocnici Na Bulovke, v pondelok opustilo nemocnicu, keďže víkendové testy opakovane potvrdili, že sú zdraví. Informoval o tom spravodajský server Novinky.cz.

"Za celý čas nedošlo k žiadnemu zdravotnému problému. Testy boli opakované negatívne," povedala na tlačovej konferencii primárka kliniky infekčných, parazitárnych a tropických ochorení Nemocnice na Bulovke Hana Roháčová.

Vedúca protiepidemického odboru pražskej hygienickej stanice Zdeňka Jágrová pripomenula, že pätica Čechov bola v karanténe dva týždne. Vysvetlila, že toto opatrenie bolo nevyhnutné, pretože sa v Číne zdržiavali v ohnisku nákazy a v lietadle s nimi cestoval aj jeden pasažier, u ktorého sa neskôr potvrdila nákaza týmto vírusom. Pätica Čechov bola evakuovaná do Európy francúzskym lietadlom. V Bruseli ich spolu s dvoma občanmi SR vyzdvihol český vládny špeciál a do Prahy prileteli 3. februára.

V ČR bolo doteraz pre podozrenie z nákazy koronavírusom spôsobujúcim ochorenie COVID-19 otestovaných 76 osôb - u nikoho z nich sa jeho prítomnosť nepotvrdila.


Nákaza koronavírusom sa potvrdila u 14 ľudí evakuovaných z lode v Japonsku



Nákaza novým koronavírusom sa potvrdila u 14 z vyše 300 Američanov a ich rodinných príslušníkov, ktorých letecky evakuovali z výletnej lode Diamond Princess kotviacej od začiatku februára v karanténe v japonskom prístave Jokohama. Oznámilo to v pondelok americké ministerstvo zahraničných vecí, z ktorého vyhlásenia citovala agentúra AFP.

Ide o pasažierov, ktorých americké úrady informovali, že sa vírusom nakazili v čase, keď už dostali povolenie vystúpiť z lode Diamond Princess a chystali sa odletieť charterovým lietadlom do USA. Americké ministerstvo zdravotníctva a sociálnej starostlivosti (HHS) sa im však po konzultácii s rezortom diplomacie rozhodlo povoliť odlet spolu s ostatnými evakuovanými, na palube lietadla ich však od ostatných izolovalo.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP


"Títo jedinci boli najrýchlejším a najbezpečnejším možným spôsobom presunutí do špeciálnej časti evakuačného lietadla, aby boli izolovaní podľa štandardných postupov," uviedol vo vyhlásení rezort zdravotníctva.

Všetci cestujúci sú zároveň dôsledne sledovaní a ak sa u niektorého z nich prejavia príznaky nákazy, budú presunutí do izolovanej časti lietadla, kde mu poskytnú pomoc, dodalo ministerstvo.

Američanov evakuovali z Japonska v pondelok dvoma lietadlami. Prvé už medzičasom pristálo na vojenskej základni amerického letectva v Kalifornii. Druhé pristane na vojenskej základni v meste San Antonio v americkom štáte Texas. Všetci pasažieri ostanú 14 dní v karanténe.

V Spojených štátoch je teraz v karanténe vyše 600 ľudí, ktorých už predtým evakuovali z čínskeho mesta Wu-chan, považovaného za epicentrum nákazy, informovalo americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC).

Čína 24. februára rozhodne, či posunie začiatok výročného zasadnutia parlamentu


Čína 24. februára rozhodne, či pre obavy zo šírenia nového koronavírusu odloží tento rok začiatok výročného zasadnutia Celočínskeho zhromaždenia ľudových zástupcov (čínskeho parlamentu), ktoré by sa inak malo začať 5. marca. S odvolaním na správy čínskych štátnych médií o tom v pondelok informovala agentúra DPA.

O prípadnom odložení zasadnutia rozhodne na budúci pondelok Stály výbor Celočínskeho zhromaždenia ľudových zástupcov, uviedla čínska agentúra Sinchua.

Vo viacerých častiach krajiny boli už odložené zasadnutia na miestnej úrovni, ktoré tradične predchádzajú celočínskemu zhromaždeniu.

Zasadnutie Celočínskeho zhromaždenia ľudových zástupcov sa tradične začína každý rok 5. marca a trvá približne desať dní. S cieľom prediskutovať kľúčové otázky a zadefinovať hlavné strategické kroky na ďalší rok sa na ňom v Pekingu stretáva už 35 rokov približne 3000 delegátov z celej krajiny.

Z karantény prepustili všetkých Maďarov, ktorí sa vrátili z Wu-chanu


Siedmich občanov Maďarska, ktorí boli 2. februára evakuovaní z čínskeho Wu-chanu a po návrate do vlasti absolvovali dvojtýždňovú karanténu, už prepustili domov. Podľa agentúry MTI o tom v pondelok informovala štátna tajomníčka rezortu ľudských zdrojov zodpovedná za zdravotníctvo Ildikó Horváthová.

"Maďari, ktorých v Juhopeštianskej nemocnici Centrum držali dva týždne v karanténe, nemali žiadne príznaky ochorenia a infekcia (koronavírusom SARS-CoV-2) sa u nich nepotvrdila - preto boli prepustení domov," povedala štátna tajomníčka.

Horváthová zdôraznila, že Maďarsko vytvorilo kontrolné mechanizmy, ktoré sú určené na odhalenie prípadného príchodu infikovaných ľudí do krajiny.

(spravodajca TASR Ladislav Vallach)

Analytici očakávajú výrazný vplyv nového koronavírusu na automobilový priemysel


Dôsledky nového koronavírusu na automobilový priemysel budú pravdepodobne výrazné. Predpokladá to poradenská spoločnosť Boston Consulting Group (BCG). Dôvodom je, že epidémia prepukla v čínskej provincii Chu-pej, ktorá v rámci produkcie áut patrí medzi kľúčové.

V provincii sa na viacerých miestach vyrábajú takmer dva milióny áut. To je zhruba 8 % z celkovej čínskej automobilovej produkcie. Čo sa týka ľahkých úžitkových áut, provincia Chu-pej je druhou najdôležitejšou produkčnou oblasťou po provincii Kuang-tung ležiacej blízko Hongkongu, uvádza sa v štúdii BCG, na ktorú sa odvolala agentúra DPA.

S cieľom zabrániť šíreniu vírusu automobilky v provincii Chu-pej prerušili výrobu. Závody sa však zatvorili aj v ďalších oblastiach.

"Koronavírus zasiahol viaceré priemyselné sektory, automobilový priemysel však pociťuje jeho vplyv výraznejšie a rýchlejšie než v iných prípadoch. Dôvodom je kľúčová úloha, ktorú v tomto sektore zohráva Čína - na jednej strane je najväčším trhom v oblasti predaja automobilov a na druhej kľúčovým trhom v oblasti dodávky komponentov do Japonska, Severnej Ameriky, Európskej únie aj ďalších krajín a oblastí," dodáva štúdia BCG.

Koronavírus v Hongkongu: Ozbrojení muži ukradli 50 balení toaletného papiera


Trojica zlodejov vyzbrojená nožmi ukradla v pondelok v Hongkongu 50 balení toaletného papiera obsahujúcich celkovo 600 roliek. Informovala o tom tamojšia polícia s tým, že dvoch predpokladaných zlodejov sa už podarilo chytiť a po treťom sa stále pátra, uviedla agentúra Reuters.

Všetok toaletný papier v hodnote 1700 hongkonských dolárov (približne 202 eur) bol krátko po čine opäť zaistený v neďalekom penzióne. Podľa polície muži toaletný papier ukradli vodičovi kamióna, ktorý priviezol tovar do obchodu v štvrti Mongkok známej organizovaným zločinom.

V súvislosti s panikou okolo epidémie nového koronavírusu Hongkončania v supermarketoch vykúpili zásoby toaletného papiera, čistiacich prostriedkov, ako aj základných potravín, a to i napriek uisteniam zo strany vlády, že vírus na dodávky týchto produktov nemá nijaký vplyv.

V roku 2003 zomrelo v Hongkongu na akútny respiračný syndróm SARS 299 ľudí, čo podľa agentúry AFP medzi tamojšími obyvateľmi vyvolalo nedôveru voči vláde a jej schopnosti zabezpečiť ochranu verejného zdravia.

Výskyt koronavírusu SARS-CoV-2 (predtým 2019-nCoV), ktorý spôsobuje ochorenie pomenované COVID-19, hlásili po prvý raz v decembri 2019 v čínskom meste Wu-chan, metropole provincie Chu-pej. Mimo Číny ho odvtedy zaznamenali vo viac ako 25 krajinách.

Od vypuknutia nákazy sa týmto vírusom infikovalo vyše 70.500 ľudí v pevninskej Číne, mimo nej evidujú okolo 780 infikovaných na takmer 30 miestach. Chorobe COVID-19 doteraz v Číne podľahlo 1770 ľudí. Po jednom úmrtí mimo Číny hlásili Taiwan, Filipíny, Hongkong a Japonsko. Prvé úmrtie mimo Ázie oznámili v sobotu vo Francúzsku, kde zomrel starší čínsky turista.

Hongkonské Cathay Pacific očakávajú pre koronavírus výrazne horší 1. polrok


Hongkonské aerolínie Cathay Pacific očakávajú za 1. polrok tohto roka výrazne horšie výsledky než za rovnaké obdobie roka 2019. Je to dôsledok rušenia letov po vypuknutí epidémie nového koronavírusu.

Rozšírenie koronavírusu z mesta Wu-chan v stredočínskej provincii Chu-pej, ktorý doteraz usmrtil vyše 1770 ľudí, spôsobilo rozsiahle reštrikcie v doprave a cestovnom ruchu. Letecké spoločnosti, najmä v Ázii, museli zrušiť vysoký počet letov.

"Už predtým sa počítalo s tým, že 1. polrok 2020 bude finančne veľmi náročný," uviedla spoločnosť Cathay Pacific. "V dôsledku ďalšieho poklesu dopytu pre koronavírus (po predchádzajúcich nepokojoch v Hongkongu) a z toho vyplývajúceho zníženia prepravnej kapacity budú finančné výsledky za 1. polrok tohto roka oproti rovnakému obdobiu minulého roka podstatne horšie," dodala firma.

V dôsledku rušenia letov musí letecká spoločnosť cestujúcim vracať peniaze. Okrem toho redukuje prepravnú kapacitu výraznejšie, než pôvodne plánovala. Cathay Pacific pôvodne plánovali znížiť kapacitu v mesiacoch február a marec o 30 %, teraz oznámili, že redukcia predstavuje 40 %. Znižovanie kapacity plánuje spoločnosť aj v apríli.

Nepriaznivé finančné výsledky očakáva z rovnakých dôvodov aj najväčší akcionár Cathay Pacific, spoločnosť Swire Pacific. Tá v leteckej spoločnosti kontroluje takmer polovičný podiel.

Rusko má prvý prípad nákazy koronavírusom - ide o ženu na lodi Diamond Princess


Nákaza novým druhom koronavírusu bola zaznamenaná aj u ruskej pasažierky výletnej lode Diamond Princess (Diamantová princezná), ktorá sa od začiatku februára nachádza v karanténe v japonskom prístavnom meste Jokohama. Ide o prvý potvrdený prípad nákazy týmto vírusom medzi občanmi Ruska. Informovala o tom v pondelok ruská ambasáda v Japonsku, píše agentúra TASS.

Ako uviedli zdroje z diplomatickej misie, Rusku, u ktorej sa potvrdila nákaza vírusom SARS-CoV-2, čoskoro prevezú do nemocnice, kde sa podrobí liečbe.

Japonsko v pondelok oznámilo, že na palube Diamantovej princeznej sa zistilo 99 nových prípadov nákazy koronavírusom a celkový počet tak stúpol na 454.

Na lodi Diamond Princess, ktorá z Jokohamy vyplávala 20. januára a vrátila sa začiatkom tohto mesiaca, sa nachádzalo 3700 ľudí z 50 krajín sveta.

V karanténe, ktorá sa skončí v stredu, je plavidlo od 4. februára. Viaceré štáty sa však svojich občanov rozhodli z lode evakuovať už skôr. Podnietil ich k tomu rýchlo stúpajúci počet nakazených.

Prvou takou krajinou boli USA, ktoré v pondelok evakuovali z lode dvoma lietadlami vyše 300 amerických pasažierov. Austrália, Kanada, Taliansko a Hongkong avizovali, že sa chystajú spraviť to isté.