Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Import

Počet stredoškolákov klesá

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Prešovský kraj uvažuje o racionalizácii v sieti škôl.

Prešov 10. októbra (TASR) – Počet žiakov stredných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti Prešovského samosprávneho kraja (PSK) v posledných rokoch klesá. V tomto školskom roku nastúpilo do 1. ročníka o 1925 žiakov menej ako vlani. Pri prepočte na triedy to oproti predošlému roku vychádza o 70 tried menej.

Hovorkyňa PSK Veronika Fitzeková informovala, že na stredných školách v pôsobnosti PSK študovalo v roku 2003 celkom 40.552 žiakov, odvtedy toto číslo klesá. K 15. septembru tohto roka bolo na týchto školách dovedna 31.328 študentov. Fitzeková doplnila, že tento stav má prirodzene vplyv aj na rozpočet určený pre školy. Normatívne financovanie bude teda nižšie o takmer jeden milión eur.

"Tieto čísla nie sú potešujúce. Školy sú v priemere naplnené na 62 percent a krajská samospráva bude nútená pristúpiť k racionalizácii v sieti stredných škôl. Materiál sa už začal pripravovať na rokovania jednotlivých odborných komisií," konštatoval vedúci odboru školstva Úradu PSK Karol Lacko. Podľa neho si treba uvedomiť, že ak nie sú žiaci, nemôže byť toľko učiteľov ani škôl.

Podľa aktuálnych štatistík došlo k zníženiu počtu stredoškolákov vo všetkých 13 okresoch Prešovského kraja. Pokles sa týka predovšetkým odborných škôl, ale dotknuté začínajú byť aj gymnáziá.

Výrazne nižší počet žiakov hlásia napríklad na SPŠ strojníckej v Prešove, SOŠ technickej vo Svidníku, SOŠ drevárskej vo Vranove nad Topľou, ale i na gymnáziách v Kežmarku a Sabinove.

Napriek nepriaznivej situácii niektoré školy zaznamenali zvýšenie počtu žiakov. Ide napríklad o zdravotnícke školy v Humennom, Poprade i Prešove. Viac žiakov evidujú aj na Strednej pedagogickej škole v Levoči, SOŠ polytechnickej v Humennom, SPŠ elektrotechnickej v Prešove a SOŠ arm. gen. L. Svobodu vo Svidníku.

Fitzeková informovala, že najväčšou školou v kraji je Gymnázium na Konštantínovej 2 v Prešove, kde študuje 778 žiakov. Po nej nasleduje SOŠ, Kušnierska brána, Kežmarok s počtom žiakov 755. V kraji je ešte päť škôl s počtom žiakov vyšším ako 600, z toho tri sú v Prešove.

V Prešovskom kraji je 79 stredných škôl v pôsobnosti regionálnej samosprávy, pričom priemer na jednu školu predstavuje 396 študentov. Na týchto školách je zamestnaných celkom 4138 pracovníkov, z toho je 2974 pedagógov.