Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Import

Pod vedením E. Kacvinskej sa škola zaradila na popredné miesta v kraji

RNDr. Elena Kacvinská Foto: Mgr. Mária Škultétyová/TASR

Gymnázium Janka Jesenského v Bánovciach nad Bebravou už druhé volebné obdobie s prehľadom riadi pracovitá, citlivá, no prísna ženská ruka.

Bánovce nad Bebravou 13. júla (TASR) - Pod vedením riaditeľky RNDr. Eleny Kacvinskej sa škola zaradila na popredné miesta v kraji. Nemožno tiež nespomenúť jej poslednú veľkú aktivitu, komplexnú rekonštrukciu celej školskej budovy.Pri príležitosti ukončenia školského roka som poprosila riaditeľku gymnázia o rozhovor.


Pani riaditeľka, čo vám v školskom roku, ktorý sme práve ukončili, urobilo najväčšiu radosť?

Ako už z úvodu vyplýva, podarilo sa nám v spolupráci so zriaďovateľom vypracovať úspešný projekt celkovej rekonštrukcie školy. Samotná realizácia projektu sa začala počas minuloročných letných prázdnin. Rekonštrukčné práce boli dokončené v prvých mesiacoch uplynulého školského roka. Škola je vynovená, zmodernizovaná zvonku i zvnútra. A to je, spolu s úspechmi, ktoré dosiahli počas školského roka naši žiaci, naozaj veľká radosť.
RNDR. Elena Kacvinská, slávnostné otvorenie po rekonštrukcii školy
Foto: Gymnázium Janka Jeesenského


A čo vás nahnevalo?

Vo všeobecnosti ma hnevá ľudská závisť, neprajnosť, ohováranie, intrigy. O čo lepšie by bolo na svete bez „žabomyších vojen“.

Ako ste spokojná s výsledkami svojich žiakov?

S výsledkami žiakov som veľmi spokojná. Dlhodobo sa naši žiaci zaraďujú na popredné miesta v rámci kraja i SR v olympiádach, súťažiach. Vynikajúce sú aj študijné výsledky. Dôležité je, že väčšina absolventov našej školy si vie nájsť v živote dobré uplatnenie. Bez výborných, odborne zdatných a obetavých pedagógov by tak nebolo, patrí im moja vďaka.

Čo by ste urobili, keby ste boli ministrom školstva?

Poriadok v sieti škôl. Kvalitné a zmysluplné školy na všetkých stupňoch vzdelávania treba ponechať. Školy produkujúce nezamestnaných absolventov nekompromisne zrušiť. Pre tie kvalitné školy by potom bolo aj viac peňazí a mohli by sa stať ešte lepšími. Nie je predsa normálne, že v rámci boja o žiaka študujú v maturitných odboroch štvorkári, že každý chce mať maturitu, prípadne vysokú školu, aj bez možnosti zamestnať sa v danom odbore, že v tomto štáte nemáme vyučených remeselníkov. Naši študenti odchádzajú študovať na zahraničné vysoké školy (najmä do Českej republiky). Mozgový potenciál nám odchádza za kvalitou, čo určite nie je dobre.

Ktoré vlastnosti si u svojich učiteľov najviac ceníte?

Neskutočnú trpezlivosť a obetavosť, a to nielen v práci so žiakmi, ale aj pri prekonávaní problémov, ktoré priniesla reforma školstva. Učitelia sa neustále vzdelávajú, aby mohli svojich žiakov čo najlepšie pripravovať pre život. Ktosi povedal, že realita sa mení päťkrát rýchlejšie ako život v školách. Nemôžem s tým súhlasiť, aspoň pokiaľ ide o našu školu a našich pedagógov.
Kolaudácia po rekonštrukčných prácach
Foto: Gymnázium Janka Jeesenského


Čo vy a práca? Je deň dostatočne dlhý, aby ste všetko postíhali?

Nuž, taký 30-hodinový deň by bol celkom fajn (. Avšak vďaka mojim spolupracovníkom, ktorí ma odbremenili od mnohých povinností a na ktorých sa môžem plne spoľahnúť, stíham toho dosť.

Čo pociťujete ako zbytočnú záťaž v riaditeľskej práci?

Jednoznačne prebujnelú byrokraciu a neustále sa meniacu legislatívu. A vari aj riešenie problémov, ktoré sú dôsledkom spomínaných „žabomyších vojen“.

Chcete niečo odkázať aj svojim učiteľom a žiakom?

Že ich mám veľmi rada.

Po dobrej práci dobre padne oddych. Kde budete relaxovať?

Čiastočne doma, v záhrade, na dvore - s rodinou. Na dva týždne sa s manželom chystáme k moru. Pôjde aj dcéra so svojou rodinou, veľmi sa teším, že si užijem milovaného vnúčika.

Ďakujem za rozhovor, pani riaditeľka, želám vám veľa prázdninovej pohody s blízkymi!

Mgr. Mária Škultétyová, Gymnázium Janka Jesenského, Bánovce nad Bebravou