Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Import

Podľa premiéra existujú určité rezervy na uspokojenie nárokov učiteľov

Zľava minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter, sprava minister vnútra Robert Kaliňák a minister financií Peter Kažimír po večernom rokovaní so školskými odborármi. Foto: TASR/Michal Svítok

Deklaroval, že rešpektuje názory rôznych vrstiev obyvateľstva, ktoré poukazujú na nízke platy.

Bratislava 30. novembra (TASR) - Premiér Robert Fico (Smer-SD) hovoril na dnešnom rokovaní s predstaviteľmi samosprávnych krajov a Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) aj o vnútorných kapacitách v rámci financovania školstva. "Zdá sa nám, že by tam mohli byť určité rezervy, ktoré by sme mohli použiť na uspokojenie nárokov ľudí," uviedol na dnešnej tlačovej konferencii. O možnostiach, ktoré vyplynú z analýz, chce informovať školských odborárov v pondelok 3. decembra.

Deklaroval, že rešpektuje názory rôznych vrstiev obyvateľstva, ktoré poukazujú na nízke platy. "Tam, kde to bude možné a kde to umožní situácia pri hľadaní rezerv v danom systéme, budeme robiť všetko preto, aby sme ľuďom pomohli," prisľúbil. Avšak poprosil o pochopenie, keďže Slovensko sa nachádza v ťažkej finančnej situácii. Podľa Fica nemôže vláda ohroziť strategické záujmy a nedodržať medzinárodné záväzky, ktoré hovoria o budúcoročnom deficite pod úrovňou 2,94 percenta.



Na druhej strane upozornil, že k dohode nemôže prísť bez vzájomného porozumenia a pochopenia. V tejto súvislosti preto privítal rozhodnutie odborárov o prerušení štrajku. Nerozumie však dnešnému štrajku pred úradom vlády. "Máme informácie o zneužívaní študentov na tento účel. Je zlé, ak niekto umelo vťahuje deti do tohto problému," podotkol a zároveň ocenil konštruktívny prístup drvivej väčšiny škôl.

Na dnešné protestné zhromaždenie učiteľov a študentov bratislavských škôl, ktorí pokračovali v štrajku, prišlo pred úrad vlády takmer 1000 ľudí. Neskôr sa presunuli pred Národnú radu SR.

Odborári prerušili štrajk v stredu (28.11.) o 18.00 h. Rokovania s vládou majú pokračovať v pondelok 3. decembra. "V prípade neúspešných rokovaní rada zväzu uložila štrajkovému výboru Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku možnosť rozhodnúť o ďalších protestoch," uviedli odborári v uznesení zo štvrtkového (29.11.) zasadnutia mimoriadnej rady zväzu. O forme spomínaného protestu podľa lídra školských odborárov Pavla Ondeka rozhodne štrajkový výbor. Vo štvrtok spomenul ako krajné riešenia v prípade nedohody bojkot maturít, prijímacích pohovorov na vysoké školy či monitoru na základných školách.