Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Import

Podnik živočíšnej výroby plánuje v Rybanoch rozšíriť chov kurčiat

Ilustračné foto. Foto: TASR – Milan Kapusta

Kuracie brojlery bude firma chovať na podstielke zo slamy, prípadne z hobľovancov, ktorá bude po každom turnuse odvážaná zmluvnému odberateľovi.

Rybany 23. mája (TASR) - Podnik živočíšnej výroby so sídlom v Žabokrekoch nad Nitrou plánuje rozšíriť chov brojlerových kurčiat v prevádzke v Rybanoch v okrese Bánovce nad Bebravou. Modernizáciu zabezpečí prostredníctvom výstavby novej chovnej haly s celkovou kapacitou 25.000 kusov kurčiat.

"Realizáciou chovnej haly číslo 5 sa zvýši projektovaná kapacita farmy o 25.000 brojlerov na celkovú kapacitu ustajnenia 133.000 kusov s počtom turnusov 6,5 za rok," opísala spoločnosť v oznámení o zmene, ktoré predložila orgánom na posúdenie vplyvov na životné prostredie.

Kuracie brojlery bude firma chovať na podstielke zo slamy, prípadne z hobľovancov, ktorá bude po každom turnuse odvážaná zmluvnému odberateľovi. Po vyskladnení podstielky vykoná mechanickú očistu, oplachovanie vodou, dezinfekciu zabezpečí plynnými látkami.

"Účelom investície je zvýšenie produkcie brojlerov s využitím voľnej plochy v areáli farmy bez záberu poľnohospodárskej pôdy a na parcele, kde boli pôvodné chovné haly a prevádzkové budovy, tak, aby to vyhovovalo súčasným požiadavkám kladeným na výkrm brojlerových kurčiat," priblížil investor.

Celková ustajňovacia plocha v hale bude o rozmere 1401,95 štvorcového metra. Hala bude napojená na existujúce inžinierske siete.

Náklady na realizáciu zámeru spoločnosť v oznámení neuviedla.

Firma má v Rybanoch v areál, ktorý slúži na výkrm brojlerov.