Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Import

Podozrivého z vraždy knihovníčky poslal súd v Čechách do väzenia

Väzenie Foto: TASR/AP

Po čine a vyšetrení umiestnili dôvodne podozrivého z vraždy najskôr na uzavreté psychiatrické oddelenie liečebne v Dobřanoch.

Praha/Plzeň 8. júna (TASR) - Česká polícia obvinila v piatok 29-ročného muža z Plzne, ktorý 25. mája zrejme ubodal v knižnici v obci Horní Bříza o dva roky mladšiu ženu, z trestného činu vraždy. Útočník, ktorý následne z miesta činu ušiel, avšak v krátkom čase ho zadržali pri železničnej stanici, putoval počas víkendu na základe rozhodnutia súdu do väzenia, uviedol dnes server Novinky.cz.

Po čine a vyšetrení umiestnili dôvodne podozrivého z vraždy najskôr na uzavreté psychiatrické oddelenie liečebne v Dobřanoch.

Muž sa ešte v januári tohto roka nedobrovoľne ocitol v spomínanej psychiatrickej liečebni, pretože podľa svojej ambulantnej psychiatričky neustále hovoril o tom, že niekoho ubodá. Koncom februára ho však lekári z liečebne prepustili s tým, že jeho hrozby netreba brať vážne a za nimi sa skrýva iba snaha upozorniť na seba.

Minister zdravotníctva ČR Svatopluk Němeček odvolal 27. mája v reakcii na spomínané skutočnosti riaditeľa psychiatrickej liečebne v Dobřanoch Vladislava Žižku. Už o deň skôr oznámil odchod z funkcie tamojší primár Václav Fait.

Postup liečebne, ktorej minister vytýka, že nepočkala na odborný posudok znalca, preveruje špeciálny tím rezortu zdravotníctva pod vedením jedného z ministrových námestníkov Davida Kotrisa.

Zamestnanci liečebne však proti odvolaniu riaditeľa protestovali a podporili ho.

Či sa muž bude zodpovedať zo zločinu, ukážu až odborné posudky, o ktorých vypracovanie požiadala polícia odborníkov.