Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Import

Na podporu ministerky Zvolenskej sa postavili zdravotníci

Z mimoriadnej schôdze NR SR 24. októbra 2013 v Bratislave. Poslanci na schôdzi žiadajú prerokovať návrh skupiny poslancov NR SR na vyslovenie nedôvery členke vlády SR Zuzane Zvolenskej (na snímke), poverenej riadením Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky. Foto: TASR/Michal Svítok

Spoluprácu so šéfkou rezortu zdravotníctva chváli aj Asociácia súkromných lekárov (ASL) SR.

Bratislava 24. októbra (TASR) - Na podporu ministerky zdravotníctva Zuzany Zvolenskej (nominant Smer-SD), ktorú sa opozícia snaží na dnešnej mimoriadnej parlamentnej schôdzi odvolať z funkcie, sa postavili regionálne nemocnice, ambulantní lekári i špecialisti. Asociácia nemocníc Slovenska (ANS), ktorá združuje desiatky nemocníc, ocenila jej doterajšiu dobrú spoluprácu, ako aj ochotu rokovať o všetkých zásadných problémoch a prístup k riešeniu problematiky zvyšovania platov zdravotníkov.

Spoluprácu so šéfkou rezortu zdravotníctva chváli aj Asociácia súkromných lekárov (ASL) SR. "Osobitne skutočnosť, že s nami pri riešeniach aktuálnych, ako aj strategických zámerov slovenského zdravotníctva komunikuje a spolupracuje. Za veľmi dôležitý považujeme aj fakt, že legislatívna činnosť ministerstva zdravotníctva pod jej vedením je štandardná, dodržujú sa termíny pri príprave zákonov a mnohé naše pripomienky sú akceptované, čo doteraz nebývalo zvykom," uviedol prezident asociácie Ladislav Pásztor.

Ako ďalej poznamenal, ministerstvo pod vedením Zvolenskej pristúpilo k riešeniam problémov, ktoré jej predchodcovia iba odďaľovali. "Garanciou, že v dobre naštartovaných projektoch sa bude pokračovať, je pre nás práve osoba pani ministerky, ktorá má našu plnú podporu," doplnil Pásztor.

Aj Slovenská lekárska únia špecialistov podporuje ministerku Zvolenskú v jej funkcii. "Pretože s rozvahou a zodpovedne rieši zlý stav v zdravotníctve, ktorý nenastal jej vinou. Protestujeme proti politicky motivovaným snahám o vyvolanie chaosu v zdravotníctve, ktorý by po jej odvolaní nastal a na ktorý by doplatili zdravotníci aj pacienti," uviedol šéf únie Andrej Janco.

Návrh na vyslovenie nedôvery ministerke podali poslanci naprieč opozičným spektrom. Dôvodom je kauza dvoch staníc záchranárskych vrtuľníkov v Bratislave a Trenčíne, ktoré päť dní nelietali, keďže nebolo ukončené výberové konanie. Opozícia ministerku viní z toho, že v tomto čase nebol na Slovensku riadne zabezpečený záchranný systém. Poukazuje tiež na prípad 39-ročnej ženy, ktorá prišla o život po dopravnej nehode, pri záchrane ktorej vrtuľník nezasahoval.