Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Import

Podvodníci z okresu Zlín predávali falošné zlaté tehličky z volfrámu

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Pravá zlatá tehlička stojí takmer 250.000 Kč. Podvodníci dávali svoje "zlaté" tehličky do záložní za 170.000 až 200.000 Kč.

Praha 25. decembra (TASR) - Vo falošných zlatých tehličkách bol volfrám. Polícia tento prípad vyriešila ešte v júni, keď si za obchodovanie so siedmimi falzifikátmi vypočuli obvinenia traja muži a jedna žena z okresu Zlín. Informuje o tom portál iDNES.cz.

Teraz kriminalisti z Útvaru odhaľovania korupcie a finančnej kriminality ČR obvinenia z trestných činov podvodu a porušovania práv k ochrannej známke a iným označeniam rozšírili na ďalšieho muža z rovnakého regiónu.

V obehu však môže byť viac ako sedem falošných zlatých tehličiek. Kým gram zlata stojí okolo 1000 Kč (37,00 eura), gram volfrámu stojí menej ako 5 Kč. Váha tehličiek bola v poriadku. Laik by falzifikát od pravej zlatej tehličky nerozoznal.

Pravá zlatá tehlička stojí takmer 250.000 Kč. Podvodníci dávali svoje "zlaté" tehličky do záložní za 170.000 až 200.000 Kč. V skutočnosti bola hodnota falzifikátu do 50.000 Kč.

Podvodníci na falošných tehličkách zarobili 1,1 milióna Kč. Ďalšie predaje či uloženia do záložní nestihli dokončiť. Keby ich realizovali, zinkasovali by ešte 950.000 Kč.

Podľa policajtov podvodníci pripravili vydarené napodobeniny pravých zlatých tehličiek. "Neoprávnene ich označili symbolmi istej renomovanej švajčiarskej spoločnosti. Bolo na nich vyrazené sériové číslo a každá tehlička mala aj svoj 'certifikát pôvodu'", uviedol hovorca protikorupčnej polície Jaroslav Ibehaj.