Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Import

Poézia nie je mŕtva, tvrdí poetka Mirka Ábelová

Foto: archív Mirky Ábelovej

Po debutovej zbierke poézie vydala vlastnú knihu s výstižným názvom Striptíz.

Bratislava 11. júla (TASR) - Mirka Ábelová je jedna z najvýraznejších osobností súčasnej poézie na Slovensku. Meno autorky si mnohí pamätajú z televíznej reality show Dievča za milión spred pár rokov. Ábelová, vtedajšia favoritka súťaže, upozornila na sexuálny škandál, keď odmietla stráviť noc s človekom zo zákulisia šou kvôli čomu sa nedostala do finálovej desiatky. Dnes pracuje ako rozhlasová redaktorka a po debutovej zbierke poézie s ďalšími ôsmimi autormi vydala vlastnú knihu s výstižným názvom Striptíz.

Podľa básnika a textára Kamila Peteraja má poetka "drajv". „Aha, zrodil sa ďalší bratislavský barbar, básnik mesta, a ešte aj v sukni!“ povedal zasa o autorke Andrijan Turan, ktorú Ľubomír Feldek nazval podobne – Ferlinghetti v sukni. O tom, že jej kniha nie je bežná, svedčí už úvodné venovanie: „Všetkým, čo ma srali, boleli, tešili, ľúbili aj nenávideli. Vďaka za inšpiráciu. “Poézia nie je mŕtva, tvrdí autorka a pozýva vás do sveta modernej básne. My vás pozývame do sveta jej obľúbenej literatúry.

Akú knihu momentálne čítate?
Som odborníkom na rozčítavanie nových kníh. Vždy, keď sa ku mne nejaká nová a zaujímavá knižka dostane, nemôžem vydržať, kým dočítam tú, čo som začala čítať pred ňou. A tak sa mi bežne stáva, že naraz čítam aspoň päť kníh. Niektoré dočítam, k niektorým sa vrátim o niekoľko rokov. A mám aj knihy, ktoré som začala čítať už aspoň päťkrát a aj tak som ich ešte nedočítala. Takou je napríklad Na ceste od Jacka Kerouaca. Taaakže: Momentálne čítam Piatu loď od Moniky Kompaníkovej, Just kids od Patti Smith, Kufor na sny od Dušana Dušeka, Kniha, ktorá sa stane od Daniela Heviera, Neposílejte mi už žadný dopisy od Allena Ginsberga a Príliš blízko jatek od Charlesa Bukowskeho. Už sa teším, keď ich všetky dočítam. No popri práci v rozhlase je to ťažké, lebo spravodajstvo je časový zaberák. Ešteže máme električky (úsmev).
Foto: archív Mirky Ábelovej

Akú knihu by ste nikdy nevzali do rúk?
Neexistuje kniha, ktorú by som nikdy nezobrala do rúk. Zaujímajú ma všetky a všetky by som si aspoň prelistovala. Skôr existuje mnoho kníh, ktoré by som zobrala do rúk, ale neprečítala, alebo nedočítala ich. Rovnako tiež existuje mnoho kníh, ktoré som zobrala do rúk a vydesili ma obsahom. Takou je napríklad kniha Teodora Križku, Krehkosti. 

Je nejaká kniha, ktorá vám ovplyvnila život?
Áno. Takýchto kníh mám viac. Úplne prvými v detstve boli knihy Môj macík, Danka a Janka, O psíčkovi a mačičke a ešte knižka o Štoplíkovi. Vysvetliť prečo neviem, ale vďaka nim ma začalo baviť čítať knižky. V skorej puberte to bola Anna zo Zeleného domu. Tá ma ovplyvnila tak, že som, podobne ako hlavná hrdinka, skúsila písať prvé poviedky, dokonca som sa pokúšala nosiť podobné starodávne oblečenie, aké nosila hrdinka potom vo sfilmovanej podobe. Potom o trošku neskôr to bola Lolita od Vladimira Nabokova. Z tej mi „preplo“ úplne. Česala som sa ako hrdinka vo sfilmovanej podobe, správala som sa podobne neznesiteľne ako ona a pokukovala som po nejakom staršom chlapovi, ktorý by ma „sprznil“. Našťastie sa vtedy v okolí žiadny taký nenašiel (smiech). Kniha bola tak nádherne napísaná, že som si celý príbeh o Lolite úplne zidealizovala. Potom neskôr to boli básne Jima Morrisona a kniha Všetky rite sveta i tá moja od Bukowského. Spolu s bítnikmi, ktorých som objavila na strednej škole, zmenili a ovplyvnili nielen môj postoj k životu, ale aj k písaniu básni a spôsobu, ako to robiť.

 Michal Mário Šťastný, Gymnázium Jozefa Cígera Hronského, Vrútky