Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Import

V stredu sa má začať pojednávanie so šéfredaktorom časopisu Zem a Vek

Ilustračné foto Foto: TASR

Podľa prokuratúry tým Tibor Eliot R. uvádzal do obehu a rozširoval extrémistické materiály a spáchal taký čin verejne.

Bratislava 8. decembra (TASR) – Pojednávanie so šéfredaktorom časopisu Zem a Vek Tiborom Eliotom R. sa má začať na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku v stredu (11. 12.). Obžalovaný je z rozširovania extrémistických materiálov a hanobenia rasy. Rezort spravodlivosti o tom informuje na svojom webe.

Podľa obžaloby v máji 2017 zverejnil Tibor Eliot R. v časopise článok s názvom Klin židov medzi Slovanmi, v ktorom uviedol citácie údajných myšlienok rôznych osobností slovenskej histórie, v ktorých vyjadrovali negatívne postoje k židovskej komunite.

"Uvedené historické citáty využil tak, že čitateľovi časopisu v danom článku predložil tvrdenia, že aj v súčasnej dobe sú pôvodom zlej spoločenskej situácie zásahy židovskej komunity, ktorá rozvracia súčasnú spoločnosť, a uvedenými tvrdeniami vyvoláva nenávisť a potrebu zásahu voči židovskej komunite v Slovenskej republike. Pritom citovaný článok v časopise Zem a Vek je distribuovaný a predávaný na území SR a voľne zakúpiteľný v bežnom náklade ľubovoľnými osobami," dodala v októbri hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová.

Podľa prokuratúry tým Tibor Eliot R. uvádzal do obehu a rozširoval extrémistické materiály a spáchal taký čin verejne. Ďalej verejne hanobil skupinu osôb pre ich skutočnú alebo domnelú príslušnosť k niektorej rase, národu alebo pre ich náboženské vyznanie. Zároveň verejne podnecoval k nenávisti voči skupine osôb pre ich skutočnú alebo domnelú príslušnosť k niektorej rase, národu a náboženské vyznanie.