Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Import

Pokračuje odvolací proces s Dušanom K., majú sa čítať listinné dôkazy

Na archívnej snímke obžalovaný bývalý špeciálny prokurátor Dušan K. (vpravo) a jeho advokát Erik Magál prichádzajú na odvolacie konanie na Najvyšší súd SR v Bratislave vo štvrtok 19. mája 2022. Foto: TASR - Pavol Zachar

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Michal Šúrek verí, že Najvyšší súd potvrdí rozsudok ŠTS, ktorý Dušana K. odsúdil na úhrnný 14-ročný nepodmienečný trest a trest prepadnutia majetku.

Bratislava 20. mája (TASR) – Na Najvyššom súde (NS) SR pokračuje v piatok odvolacie konanie v prípade bývalého špeciálneho prokurátora Dušana K. Čítať sa majú listinné dôkazy. Dušan K. sa pri príchode na pojednávanie pre médiá opäť nevyjadril.

Po začiatku pojednávania požiadal o slovo, číta z odôvodnenia svojho odvolania. Vyjadruje sa a spochybňuje dôveryhodnosť bývalého šéfa Kriminálneho úradu finančnej správy (KÚFS) a kajúcnika Ľudovíta M. Tvrdí, že jeho prepustenie na slobodu bolo súčasťou dohody so súčasným špeciálnym prokurátorom účelovo namierenej voči nemu. "Jeho prepustenie na slobodu bolo formou výhodnej odmeny za usvedčujúce výpovede," uviedol.

Dušanovi K. mal účelovosť konania exšéfa KÚFS potvrdiť aj bývalý riaditeľ SIS Vladimír P. Pri stretnutí po prepustení na slobodu mu mal Ľudovít M. povedať, že "policajtom uviedol aj veci, ktoré nie sú pravdivé". Rovnakým spôsobom spochybňuje aj dôveryhodnosť výpovedí obvineného bývalého člena takáčovcov Mateja Z. Aj v jeho prípade malo byť podľa Dušana K. prepustenie na slobodu z väzby odmenou za usvedčujúce výpovede voči jeho osobe.

Na štvrtkovom (19. 5.) zasadnutí NS SR predseda senátu čítal a sumarizoval argumenty z odvolania, ktoré podal Dušan K. voči rozsudku Špecializovaného trestného súdu (ŠTS). Následne vypovedal aj bývalý špeciálny prokurátor, ktorý trvá na svojej nevine. Spochybnil objektívnosť procesu, výhrady mal aj k sudkyni ŠTS Pamele Záleskej. Hovorí o trestnom stíhaní založenom na "kajúcnikoch".

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Michal Šúrek navrhol odvolanie zamietnuť ako nedôvodné. Verí, že Najvyšší súd potvrdí rozsudok ŠTS, ktorý Dušana K. odsúdil na úhrnný 14-ročný nepodmienečný trest a trest prepadnutia majetku.

Dušan K. šéfoval ÚŠP od septembra 2004 do novembra 2020. Národná kriminálna agentúra ho zadržala koncom októbra 2020. Svojej funkcie sa vzdal krátko po vznesení obvinenia. V tomto prípade čelí obžalobe zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, zo zločinu prijímania úplatku, zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa a z prečinu ohrozenia dôvernej a vyhradenej skutočnosti.

Dušan K. sa snaží spochybniť dôveryhodnosť kajúcnikov


Bývalý špeciálny prokurátor Dušan K. sa snaží spochybniť dôveryhodnosť kľúčových svedkov v jeho procese. Poukazuje na možnú účelovosť konania tzv. kajúcnikov.

Na archívnej snímke obžalovaný bývalý špeciálny prokurátor Dušan K. sedí v súdnej sieni počas začiatku odvolacieho procesu na Najvyššom súde SR v Bratislave vo štvrtok 19. mája 2022.
Foto: TASR - Pavol Zachar


Výpovede bývalého šéfa Kriminálneho úradu finančnej správy (KÚFS) Ľudovíta M., bývalého člena takáčovcov Mateja Z. i zosnulého bývalého exsiskára Františka Böhma voči nemu majú vykazovať rozpory. "Išlo o odmenu," tvrdí Dušan K., presvedčený o tom, že usvedčujúce výpovede boli výmenou za benefity v trestnom konaní. Argumentuje, že napríklad účelovosť konania exšéfa KÚFS mu potvrdil aj bývalý riaditeľ SIS Vladimír P.

Benefity pre kajúcnikov sa podľa Dušana K. prejavili aj v miere zaistenia ich majetku, ktoré považuje za nedostatočné, respektíve nedôsledné. Poukázal tiež na to, že v uznesení o zaistení majetku Ľudovíta M. mu nebola doručená jedna strana. Sudca preto prerušil pojednávanie, aby chýbajúcu časť mohli doručiť.

Bývalý špeciálny prokurátor sa počas piatkového konania intenzívne radí so svojimi obhajcami. V jednej chvíli ich za to napomenul sudca, keďže si gestikuláciou a šepkaním dohadovali obhajobu počas toho, ako čítal listinné dôkazy. "Čítam to pre vás, ja to poznám. Tak vás žiadam o pokoj," uviedol.