Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Import

Poliklinika Banská Bystrica je napredaj, nie sú financie na jej obnovu

Podľa Maroša Hrádela, vedúceho odboru hospodárskej stratégie a riadenia majetku Úradu BBSK sa snažili uvedený priestor prenajať tak, aby si zachovali čo najväčší vplyv na zariadenie.

Banská Bystrica 29. októbra (TASR) – Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) chce predať Polikliniku Banská Bystrica, ktorá je v jeho zriaďovateľskej pôsobnosti. Poslanci dnes na rokovaní odsúhlasili návrh na schválenie odňatia majetku BBSK zo správy Polikliniky Banská Bystrica, podmienok obchodnej verejnej súťaže a schválenie jeho prevodu na základe uskutočnenia obchodnej verejnej súťaže. Podľa predsedu kraja Vladimíra Maňku nie sú schopní zrekonštruovať polikliniku z vlastných zdrojov, preto si povedali, že budovu predajú niekomu, kto sa zaviaže, že v nej bude prevádzkovať zdravotnícke služby. Kraj ju chcel rekonštruovať aj pomocou eurofondov, žiadosti o nenávratný finančný príspevok však neboli schválené.

"Pri predaji polikliniky bude určite zachovaná zdravotná starostlivosť. Pretože to je jedna z podmienok obchodnej verejnej súťaže, ktorá má byť vyhlásená," uviedla pre médiá vedúca odboru zdravotníctva Úradu BBSK Ľudmila Lysinová. Ide o posledné zdravotnícke zariadenie, ktoré prevádzkuje BBSK. "Nemáme finančné prostriedky na to, aby sme mohli vykonať kompletnú rekonštrukciu objektu polikliniky," konkretizovala Lysinová.

Podľa Maroša Hrádela, vedúceho odboru hospodárskej stratégie a riadenia majetku Úradu BBSK sa snažili uvedený priestor prenajať tak, aby si zachovali čo najväčší vplyv na zariadenie. "Nepodarilo sa to práve z dôvodu potreby veľkých investícií. To znamená, uchádzači mali problém investovať do cudzieho majetku a v podstate dodržať všetky naše podmienky, ktoré sme chceli." Preto kraj pristúpil k hľadaniu iného spôsobu, nakoľko chcel polikliniku udržať a zachrániť. "Ako ďalší spôsob sa ukázal predaj. My nemáme predstavu, že by sme potrebovali na tejto transakcii zarobiť. My sme v podstate, všetko sústredili na to, aby sme dokázali zabezpečiť také podmienky, aby to bolo pre ľudí, ktorí by to prípadne odkúpili, zaujímavé." Spôsob predaja je nastavený pomocou elektronickej aukcie. "Pretože, prebehli rôzne rokovania a vieme zatiaľ, že záujem o kúpu by bol. A dokonca viacerých prípadných investorov. Preto aj tá aukcia - aby to bolo korektné pre všetkých, čo najviac otvorené a transparentné," konštatoval Hrádela. Zopakoval, že nakoľko tento predaj nepovažujú za biznis, nastavili podmienky tak, že prvá ponuková cena je na úrovni 60 percent hodnoty znaleckého posudku.