Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Import

Poľský premiér Morawiecki podáva pomocnú ruku bieloruským občanom

Poľský premiér Mateusz Morawiecki, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Morawiecki pripomenul, že bezpečnosť Európy a Poľska je nemožná bez toho, aby bol v bezpečí aj ich východný sused - Bielorusko.

Varšava 14. augusta (TASR) - Poľský premiér Mateusz Morawiecki v piatok vo svojom prejave v poľskom parlamente ponúkol otvorenie poľských hraníc pre tých obyvateľov Bieloruska, ktorí sú vo svojej vlasti vystavení represiám. Informoval o tom spravodajský portál Wiadomošči.

Morawiecki pripomenul, že bezpečnosť Európy a Poľska je nemožná bez toho, aby bol v bezpečí aj ich východný sused - Bielorusko.

"Otvorili sme Bielorusom svoje srdcia, dnes im tiež chceme otvoriť hranice ... Chceme ukázať sebe i celej Európe, že Bielorusko môže počítať s poľskou solidaritou," uviedol Morawiecki a predstavil päťbodový "plán solidarity" pre Bielorusko.

Ako informoval portál Wiadomošči, plán zahŕňa pomoc prenasledovaným a prepusteným zo zamestnania i štipendijný program pre študentov a vedcov prepustených z univerzít.

Plán sa týka sa aj podmienok vstupu na poľské územie pre bieloruských občanov.

Podľa Morawieckého bude zjednodušený tak, aby osoby vystavené v Bielorusku represiám mohli do Poľska vstúpiť ľahšie.

Morawiecki na margo toho uviedol, že "nemôžeme strácať čas". Vysvetlil, že vláda navrhne oslobodiť takého osoby od poplatkov a vo výnimočných prípadoch im umožní aj prekročenie hraníc bez dokladov.

Poľská vláda má tiež v pláne podporiť v Bielorusku nezávislé médiá a mimovládne organizácie.
Na archívnej snímke volička vhadzuje svoj hlas vo volebnej miestnosti v Minsku počas predčasného hlasovania v prezidentských voľbách v Bielorusku v utorok 4. augusta 2020.
Foto: TASR/AP

Morawiecki pritom ubezpečil, že Poľsko nemá v úmysle zasahovať do politického diania v Bielorusku, ale chce podať pomocnú ruku tamojším občanom, aby "pocítili medzinárodnú solidaritu".

Premiér Morawiecki vo svojom vystúpení odkázal bieloruskému vedeniu, aby zvážilo možnosť vypísať nové prezidentské voľby - "slobodné, spravodlivé a za účasti medzinárodných pozorovateľov".

Spravodajský portál súčasne informoval, že poľský parlament v piatok ráno aklamačne schválil uznesenie k situácii v Bielorusku, v ktorom odsúdil násilie voči demonštrantom zo strany bieloruských bezpečnostných orgánov.