Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Import

Popradský kostol zasvätený sv. Cyrilovi a Metodovi stojí už 15 rokov

Pohľad z juhozápadu na Kostol svätého Cyrila a Metoda na sídlisku Juh v Poprade. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Aj tri zvony, ktoré sú súčasťou kostola, nesú názvy podľa svätcov. Jeden z nich podľa sv. Cyrila a Metoda, druhý podľa sv. Martina, patróna popradskej fary, a tretí má názov podľa sv. Anny.


Poprad 27. januára (TASR) – Kostol na sídlisku Juh v Poprade, ktorý je zasvätený sv. Cyrilovi a Metodovi, si tento rok pripomína 15 rokov od vysvätenia. Dekan miestnej fary Anton Oparty pre TASR uviedol, že za tie roky si svätostánok získal obľubu u miestnych a stal sa súčasťou sídliska.

"Prečo Cyril a Metod? Asi preto, že na tomto sídlisku sme chceli niečo od začiatku stavať a budovať. I vieru v ľuďoch a prichádzala sem aj duchovná kultúra. A na začiatku našich kultúrnych dejín boli práve Cyril a Metod a práve preto sme si povedali, že im zasvätíme tento kostol," zdôvodnil dekan výber svätcov, ktorým je kostol zasvätený.

Aj tri zvony, ktoré sú súčasťou kostola, nesú názvy podľa svätcov. Jeden z nich podľa sv. Cyrila a Metoda, druhý podľa sv. Martina, patróna popradskej fary, a tretí má názov podľa sv. Anny. "To je moje také osobné, lebo sv. Anna je patrónka chrámu v Oravskej Lesnej, kde som vyrastal, miništroval a kde som sa prvýkrát stretával s vierou," objasnil Oparty.

Kostol stál raz toľko, ako sa plánovalo


Výstavbu kostola ukončili v roku 1998, projektantom bol Ján Jariabka, stavba je ladená v modernom duchu. Pôvodný rozpočet bol vo výške 22 miliónov vtedajších slovenských a na konci výstavby sa zastavil na 44 miliónoch korún.
Pohľad do hlavnej lode Kostola svätého Cyrila a Metoda na sídlisku Juh v Poprade.
Foto: TASR/Oliver Ondráš


"Ešte za čias komunizmu moji predchodcovia rozmýšľali na tomto betónovom sídlisku postaviť chrám. Nič tu nebolo, ani kultúrny dom, ani kostol. Keď som sem prišiel v roku 1990, tak som sa tejto myšlienky chytil, našiel som architekta, stavebnú firmu, začali sme pristupovať k realizácii projektu, kostol sme začali stavať v roku 1993," priblížil vznik božieho stánku Oparty. V tom čase bol v centre mesta a na sídliskách k dispozícii len jediný kostol nachádzajúci sa blízko železničnej stanice.

Spodná časť chrámu sa dnes využíva na stretávanie členov rôznych spoločenstiev, krúžkov, klubov, miništrantov, zborov a konajú sa tu tiež náboženské náuky, prednášky i kongresy. "Keď som sa rozprával s ľuďmi, ktorí sem prichádzali, tvrdili, že tento kostol na to sídlisko pasuje, zapadol do prostredia, obyvatelia ho prijali, už im ani neprekážajú zvony. Ľudia sa tešili i teraz sa tešia tomu, lebo majú kam ísť a tento kostol je pre Popradčanov požehnaním," dodal Oparty.

Presne 26. júna 1998 kostol posvätil už nebohý biskup Spišskej diecézy František Tondra. "On vtedy povedal, že je to váš kostol, milí veriaci, vy ste ho postavili, za vaše peniaze, na vašom území, je tu u vás. Sv. Cyril a Metod sú naši, prijmite ich slovo a zrealizujte vo svojom živote. Ja by som povedal tak, netreba nám veľké veci vymýšľať, stačí to, čo bolo kedysi urobené, povedané a má to morálne dobrú hodnotu, to treba len zachovať, využiť a propagovať. Všetci sa teda usilujme o to, aby sme propagovali dobro, nosili ho v sebe, aby sme mohli pokojne žiť," uzavrel Oparty.