Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Import

Porciunkula v Nových Zámkoch

Foto: Peadr. Helena Rusnáková/TASR

Porciunkula sú tradičné kresťanské oslavy, ktoré sú spájané s rádom františkánov. Konajú sa 1. a 2. augusta vo všetkých kostoloch, ktoré majú spojitosť k františkánskemu a kapucínskemu rádu

Šurany 27. júla (TASR) - Porciunkula patrí tradične k najnavštevovanejším podujatiam mesta Nové zámky. V tomto roku sa koná v dňoch 26.až 28. júla.

Porciunkula (alebo aj Porcinkula) sú tradičné kresťanské oslavy, ktoré sú spájané s rádom františkánov. Cirkevné oslavy, hody, sa konajú 1. a 2. augusta vo všetkých kostoloch, ktoré majú spojitosť k františkánskemu a kapucínskemu rádu. Počas najbližšieho víkendu sa konajú rovnomenné jarmočné oslavy.
Pri príležitosti tohto cirkevného sviatku sa koná tradične Novozámocký jarmok, kde návštevníci okrem jarmočných sladkostí, pečenej klobásy atď. nájdu aj rôzne remeselnícke výrobky, ale nechýba ani kultúra.
Foto: Peadr. Helena Rusnáková/TASR
Vo štvrtok 26. júla zabávali návštevníkov Porciunkuly skupiny Parník, Pink Fluyd (trubite), Joint Venture. Hodnotný kultúrno-umelecký zážitok čaká návštevníkov aj v piatok 27. júla, kedy vystúpia súbory z družobných miest Fonyód (MR), Znojmo (ČR) a Tábor (ČR).
V sobotu 28.7. sa bude konať tradičná súťaž vo varení guláša , vystúpi aj ľudová hudba Matice slovenskej a nebude chýbať ani výstava novozámockého fotoklubu Hexagon - III - Novozámocký park inštalovaná v parku na Bernolákovom námestí.

Foto: Peadr. Helena Rusnáková/TASR


Hudobné vystúpenia mnohých ďalších skupín, ale aj divadelné predstavenie Novozámockého rockového divadla prispejú k hodnotným kultúrno-umeleckým zážitkom.

PaedDr. Helena Rusnáková, Obchodná akadémia Šurany