Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Import

Pôrod v krajinách EÚ preplatí zdravotná poisťovňa

Lorena McKinnonová (vpravo) sa dotýka bruška svojej matky Julie Navarrovej, ktorá jej porodí o mesiac dcéru Foto: TASR/AP

Na preplatenie pôrodu treba vyplniť písomnú žiadosť o refundáciu platby a priložiť potrebné doklady.

Bratislava 5. februára (TASR) - Zdravotné poisťovne preplatia slovenským mamičkám pôrod nielen v slovenských nemocniciach, ale aj v štátoch Európskej únie.

"Od 1. októbra 2013 slovenské poisťovne preplácajú aj plánované pôrody v zahraničí," vysvetlila Katarína Skybová z Health Policy Institute (HPI). Pôrod v zahraničí si tak možno teraz podľa jej slov naplánovať. Poisťovňa ho preplatí, a to do výšky priemernej ceny za pôrod na Slovensku.

Zdravotné poisťovne v minulosti uhrádzali zahraničný pôrod jedine v prípade, že išlo o pôrod akútny, teda neplánovaný. Vlani sa však zmenila legislatíva. Po novom to väčšinou podľa Skybovej funguje tak, že mamička za pôrod zaplatí priamo v zahraničnej pôrodnici a o refundáciu po pôrode požiada zdravotnú poisťovňu.

"Nemusí však ísť o úhradu celej sumy," upozornila. Na preplatenie pôrodu treba vyplniť písomnú žiadosť o refundáciu platby a priložiť potrebné doklady.

"Výšku úhrady za poskytnutú zdravotnú starostlivosť v zahraničí je možné presne vyčísliť až po dodaní lekárskej správy a všetkých ostatných dokladov," vysvetlila Skybová. Preplatená suma predstavuje priemernú cenu za rovnaké výkony na Slovensku. Všetky tri zdravotné poisťovne za pôrod vrátia približne rovnakú sumu, ktorá sa pohybuje okolo 600 eur za samotný pôrod a približne 500 eur za starostlivosť o dieťa, priblížila.

Podľa jej slov Slovenky najčastejšie navštevujú pôrodnice neďaleko štátnych hraníc v Rakúsku a v Českej republike. "V Českej republike je možné, že sumu za pôrod zaplatíte hneď pri prijatí do pôrodnice, môžete sa však stretnúť aj s tým, že pôrodnica od vás žiadnu platbu chcieť nebude. Vyrieši si platbu priamo s poisťovňou. V Hainburgu zaplatíte za každý deň pobytu v pôrodnici, za každé vyšetrenie, prípadne i príplatok za víkendové služby," zhrnula skúsenosti mamičiek.