Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Import

Posledný tohtoročný protest podporili stovky učiteľov

Protestné zhromaždenie zamestnancov školstva pred budovou Istropolisu v Bratislave 14. decembra 2012. Foto: TASR/Martin Baumann
Protestné zhromaždenie zamestnancov školstva 14. decembra 2012 v Košiciach. Foto: TASR/František Iván

Zamestnanci školstva dnes opäť vyšli do ulíc, protestovalo sa v Bratislave, v Košiciach aj v Trenčíne.

Bratislava 14. decembra (TASR) - Nespokojnosť so situáciou v školstve prišlo dnes na bratislavské Trnavské mýto vyjadriť okolo 200 zamestnancov škôl. Podľa šéfa školských odborárov Pavla Ondeka bol to posledný protest v tomto roku, pred Vianocami totiž už odborári nechcú ľuďom narúšať sviatočnú náladu. O tom, či sa školy v novom roku znova zatvoria, rozhodne centrálny štrajkový výbor po 8. januári. Dovtedy od šéfa rezortu školstva Dušana Čaploviča (Smer-SD) a vlády SR žiadajú postupové kroky na zlepšenie školstva.

Na pódium sa dnes prvýkrát spoločne postavili Ondek a zástupca škôl, ktoré spustili štafetový štrajk. Zdôraznili, že v boji za lepšie školstvo musia byť jednotní. Učiteľ Branislav Kočan z bratislavského Gymnázia na Ulici L. Sáru pred kolegami zrekapituloval postup a vyhlásenia vlády v posledných týždňoch, ktoré nazval Veľká percentuálna šou. Učitelia totiž od začiatku žiadali desaťpercentné zvýšenie platov v budúcom roku, napokon dostali päť percent do tarifných platov.

Ďalšie prostriedky by im mala priniesť zmena nariadenia vlády, podľa ktorého obce majú dávať celý mzdový normatív na platy. Podľa ministra financií Petra Kažimíra (Smer-SD) hrubé mzdy učiteľov v budúcom roku vzrastú o 94 eur. Učitelia však jeho údaj spochybňujú a tvrdia, že s takýmto nárastom by boli maximálne spokojní. Protestujúcim v dave tak rozdávali symbolické papieriky s nadpisom 94 eur.

FOTOGALÉRIA Z PROTESTU UČITEĽOV




Vianočný list pre ministra školstva
Učitelia venovali minútu ticha slovenskému školstvu, prečítali otvorený vianočný list ministrovi školstva a zaspievali študentskú hymnu Gaudeamus igitur. Šéfovi rezortu vo vianočnom liste radia, aké kroky by mal zaradiť do svojej vízie o budúcnosti školstva. V ňom žiadajú viac plateného voľna na vzdelávanie, ochranu pred útokmi, rekreácie a pobyty po určitom počte odpracovaných rokoch či kvalitné učebnice. Nespokojných zamestnancov škôl dnes prišiel podporiť aj predseda Českomoravského odborového zväzu pracovníkov školstva František Dobšík.

Nad hlavami učitelia na Trnavskom mýte držali transparenty s nadpismi Komu stačí polovica, nech volí pána Fica, Antisiociálna vláda či Odvolať ministra. Celý protest trval necelú hodinu, organizátori z pódia prečítali výzvu, ktorú dnes doručili ministrovi školstva a tiež na Úrad vlády SR. V nej vyjadrujú nespokojnosť s tým, že vláda neplní svoje programové vyhlásenie v oblasti školstva a požiadavky odborárov.

Táto výzva sa čítala na všetkých tohtotýždňových protestoch, ktoré sa od utorka (11.11.) uskutočnili v Prešove, Žiline, Nitre a Trnave. V podobnom čase ako v Bratislave, dnes učitelia vyšli do ulíc aj v Košiciach a Trenčíne. Školskí zamestnanci štrajkujú už takmer tri týždne.

Pedagógovia niektorých, prevažne bratislavských škôl v stredu (12.12.) odsúhlasili, že sú ochotní na protest neuzavrieť polročnú klasifikáciu a nevydať polročné vysvedčenia. Vo štvrtok sa zástupcovia týchto škôl stretli v Spojenej škole Novohradská v Bratislave. Ondek vyhlásil, že školský odborový zväz takúto iniciatívu neorganizuje. "Svojim členom odporúčame aktivizovať sa v takých aktivitách, ktoré nie sú proti zákonom SR," reagoval šéf školských odborárov. Ministerstvo školstva pred niekoľkými dňami vyhlásilo, že neuzavretím polročnej klasifikácie by učitelia porušili školský zákon.



V Košiciach sa zišlo približne 500 učiteľov
Na proteste proti podmienkam v slovenskom školstve sa dnes v centre Košíc zišlo približne 500 učiteľov a ďalších školských zamestnancov. Vláde a osobitne ministrovi školstva adresovali výzvu, aby do 8. januára predstavili zmysluplnú víziu rozvoja školstva s príslušnými opatreniami.

"Protestujeme proti jednostrannému rozhodnutiu vlády, ktorá napriek komplexným a systémovým požiadavkám Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku rozhodla len o jednorazovom zvýšení platov vybraných kategórií zamestnancov školstva v budúcom roku o päť percent a neustanovila víziu skvalitnenia školstva systémom postupových krokov vo volebnom období," vyhlásila predsedníčka odborovej krajskej rady združenia základných škôl Ingrid Gamčíková.

Pedagogickí a nepedagogickí zamestnanci, ako aj zástupca vysokoškolákov sa na zhromaždení na Hlavnej ulici pri Dolnej bráne vo vystúpeniach zhodli na dlhodobom podfinancovaní, nízkych platoch a neriešených problémoch, ktoré zhoršujú kvalitu školstva a degradujú učiteľský stav.

Podpredseda odborového zväzu František Šary pre novinárov uviedol, že vláda má možnosť do 8. januára sa vyjadriť. "Dvere na vyjednávanie z našej strany sú otvorené." O možnom obnovení štrajku na školách v prípade nesplnenia požiadaviek vládou zatiaľ nechcel hovoriť. "Zvažujeme rôzne alternatívy, teraz je možno skoro o nich hovoriť, ale naši členovia a sympatizanti sa o nich dozvedia v správnom čase," povedal.

Ohlásená bola podľa Gamčíkovej vyššia účasť na zhromaždení, na tom, že neprišli učitelia zo vzdialenejších miest sa podľa nej podpísalo zimné počasie a problémy s dopravou. Verí, že aj v januári budú mať učitelia vôľu presadzovať svoje požiadavky. "Ten boj ešte neskončil," dodala.






Aj na Štúrovom námestí v Trenčíne dnes bolo počuť požiadavky učiteľov
Asi tri stovky učiteľov a nepedagogických pracovníkov z Trenčianskeho samosprávneho kraja prišlo dnes popoludní vyjadriť protest proti pomerom v slovenskom školstve. Na Štúrovom námestí rezonovali tradičné požiadavky – zvýšenie platov, navýšenie financií do školstva a dostať slovenské školstvo na úroveň, akú si zaslúži.

"Dôležité je zakričať, čo chceme. Dôležité je nahlas povedať, že viac ako dvadsaťročné dehonestovanie školstva treba zastaviť a vyrovnať hendikep. V civilizovanej Európe sa budeme dohadovať, či budeme mať plat 820 alebo 840 eur? Je to trápne a dehonestujúce," povedal riaditeľ Základnej školy Veľkomoravská v Trenčíne Jozef Vakoš.

Ako dodal, podľa vysokého komisára OECD, ktorý bol nedávno na návšteve Slovenska, by si učitelia zaslúžili 50-percentné a nie päťpercentné zvýšenie platov. "Tridsaťšesť eur, ktoré dostanem k platu, ma ani nespasí, ani nezabije. Tak, ako sa na to môžem pozerať? Idú Vianoce, chceme ich trošku v pokoji prežiť, počkáme, ako sa situácia vyvinie. Múdrejší budeme asi v marci, kedy by sa mal prerokovávať dokument vlády," načrtol ďalšie kroky odborárov Vakoš.