Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Import

Pozvánka na Štúrov a Dubčekov rétorický Uhrovec

Foto: TASR

Od Grékov prevzali rečníctvo Rimania, z nich sa na prvé miesto zaradil Cicero. Svoje reči prednášal spamäti a dobre pripravený. To je aj poslaním súťaže Štúrov a Dubčekov rétorický Uhrovec.

Bánovce nad Bebravou 24. apríla (TASR) - Rečnícke umenie poznali už starí Gréci. Známymi rétormi boli Sokrates, Aristoteles. A kto z nás by nepoznal Demostenov príbeh. Od Grékov prevzali rečníctvo Rimania, z nich sa na prvé miesto zaradil Cicero, autor diela O rečníkovi. Je známe, že svoje reči prednášal spamäti a dobre pripravený.A to je aj poslaním súťaže Štúrov a Dubčekov rétorický Uhrovec.

Súťažiaci 2. a 3. kategórie prednášajú svoje vopred pripravené prejavy a vyžrebované témy naspamäť. Tí najmladší v 1. kategórii majú za úlohu reprodukovať kratučký vylosovaný príbeh bez ukončenia, záver dotvoria sami. V súťaži sa predstavia víťazi okresných kôl základných a stredných škôl Trenčianskeho kraja. Najlepší zo všetkých kategórií postúpia na celoštátnu súťaž Štúrov Zvolen. Krajská, ale aj celoštátna súťažná prehliadka nesú vo svojom mene meno Ľudovíta Štúra celkom zaslúžene. Veď tento uhrovský rodák sa do histórie slovenského národa zapísal aj svojou plamennou pamätnou rečou na uhorskom sneme ako poslanec za kráľovské mesto Zvolen.

Už 17. ročník rétorického Uhrovca sa uskutoční 27. apríla 2012 so začiatkom o 09.00 hodine v Dome kultúry. Záujemcov o rečnícke umenie srdečne pozýva Gymnázium J. Jesenského, jeden z hlavných organizátorov.

Mgr. Mária Škultétyová, Gymnázium J. Jesenského v Bánovciach nad Bebravou