Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Import

Pracovná skupina a asociácia pyrotechnikov sa dohodli na spolupráci

Na snímke predseda Výboru NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Jaroslav Karahuta, foto z archívu. Foto: TASR - Pavol Zachar

Na prvom stretnutí pracovnej skupiny predstavila iniciatíva Zvierací ombudsman návrh novely zákona aj vládneho nariadenia.

Bratislava 23. februára (TASR) - Pracovná skupina zaoberajúca sa zákazom používania pyrotechniky sa dohodla na vzájomnej spolupráci so Slovenskou asociáciou pyrotechnických firiem (SAPF) a odborníkmi na príprave legislatívnych návrhov. TASR o tom informovala spoluzakladateľka a hovorkyňa pracovnej skupiny Lenka Kmeťová.

V utorok (22. 2.) sa uskutočnilo druhé stretnutie pracovnej skupiny pre oblasť veterinárnej starostlivosti a ochrany zvierat predsedu Výboru Národnej rady SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Jaroslava Karahutu (Sme rodina). Zúčastnili sa na ňom zástupcovia a odborníci z pyrotechnickej oblasti. Prezentovali aktuálny stav a trendy na domácom i zahraničnom trhu so zábavnou pyrotechnikou. Informovali o faktoch spojených s legislatívou, certifikáciou, nelegálnymi pyrotechnickými výrobkami, vplyvom a používaním zábavnej pyrotechniky na Slovensku a svoj pohľad na problematiku, priblížila Kmeťová.

"Diskusia v závere vyústila do vzájomnej zhody o nutnosti minimalizovať dokázateľne negatívne a ďalej neakceptovateľné javy v spoločnosti, spôsobené používaním tých kategórií zábavnej pyrotechniky," uviedla Kmeťová. Dodala, že pyrotechnika spôsobuje škody na životoch a zdraví ľudí i zvierat, ohrozuje životné prostredie, poškodzuje majetok a podieľa sa na nerešpektovaní zákonov či všeobecne záväzných nariadení miest a obcí.

Na prvom stretnutí pracovnej skupiny predstavila iniciatíva Zvierací ombudsman návrh novely zákona aj vládneho nariadenia, ktorým by sa zakázal predaj a používanie zábavnej pyrotechniky kategórie F2, F3 a F4 na celom Slovensku.