Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Import

Pravidlá pri dopravnej nehode a škodovej udalosti by sa mohli upraviť

Ilustračná snímka. Foto: TASR - KRPZ v Trenčíne

Zmenou legislatívy by sa malo podľa slov predkladateľov návrhu umožniť účastníkom škodovej udalosti plne využiť právo si vec vybaviť cestou náhrady škody prostredníctvom poisťovne.

Bratislava 17. marca (TASR) - Udalosť v cestnej premávke, ktorá sa stane v priamej súvislosti s premávkou vozidla a pri ktorej dôjde len k hmotnej škode v akejkoľvek výške na niektorom z vozidiel, sa nebude považovať za dopravnú nehodu, ale len za škodovú udalosť. Vplýva to z novely zákona o cestnej premávke, ktorú poslanci Národnej rady (NR) SR posunuli do druhého čítania.

Zo zákona by sa mohlo vypustiť ustanovenie, podľa ktorého je dopravná nehoda udalosť v cestnej premávke, pri ktorej "na niektorom zo zúčastnených vozidiel vrátane prepravovaných vecí alebo na inom majetku vznikne hmotná škoda zrejme prevyšujúca jedenapolnásobok väčšej škody podľa Trestného zákona". "Hmotná škoda prevyšujúca jedenapolnásobok väčšej škody podľa Trestného zákona (teda 3990 eur) je z hľadiska hospodárskeho a ekonomického vývoja od roku 2009 prekonaná," uviedli predkladatelia v dôvodovej správe.

Zmenou legislatívy by sa malo podľa slov predkladateľov návrhu umožniť účastníkom škodovej udalosti plne využiť právo si vec vybaviť cestou náhrady škody prostredníctvom poisťovne. A to aj bez prítomnosti policajta na mieste. Má sa tak odstrániť zbytočné blokovanie a obmedzovanie plynulosti cestnej premávky až do príchodu policajta.

"Ak by niektorý z účastníkov takejto škodovej udalosti trval na príchode policajta na miesto udalosti a policajt zistí, že sú splnené všetky zákonné podmienky pre škodovú udalosť, nebude potrebná rozsiahla dokumentácia danej udalosti ako dopravnej nehody," doplnili.

Novela by mohla nadobudnúť účinnosť od 1. júna 2022.